C-level verwacht van HR vooral een strategische rol bij talentmanagement

Een grote meerderheid van C-level-managers verwacht van HR een rol als strategisch adviseur voor het talentmanagement van de organisatie.

Ruim vier op de vijf (82%) geeft aan dit belangrijk te vinden. Momenteel beoordeelt het management HR hiervoor met een rapportcijfer 6,7. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van Raet onder ruim 1800 Nederlandse werknemers, HR-managers en bestuurders uit verschillende branches.

Scenario’s maken en voorspellingen doen
Om de rol als strategisch businesspartner te vervullen, zal de taak van de HR-afdeling de komende jaren moeten veranderen. De focus lag tot op heden meer bij administratieve werkzaamheden, en zal moeten verschuiven naar extrapoleren, scenario’s maken en voorspellingen doen.
Alleen dan wordt HR wendbaar en een katalysator die kennis verbindt, aldus Raet. De dienstverlener verwacht dat de HR-afdeling administratietaken gaandeweg steeds meer uit gaat besteden, waardoor de afdeling beter in staat zou zijn om als strategisch adviseur op te treden.
HR-strategie, data-analyse en kennisdelen
Debby de Gelder, Directeur HR Services bij Raet: ‘In 2020 fungeert HR naar verwachting vooral als adviseur voor het management. De komende jaren zal de focus daarom steeds meer verschuiven naar HR-strategie, data-analyse en kennisdelen.’
HR-medewerkers hebben volgens De Gelder dan meer tijd om de rol van strategisch businesspartner te vervullen. ‘Elk moment van de dag dient de HR-afdeling exact voor ogen te hebben welke kansen er liggen voor de organisatie. Pas dan ben je écht een strategische partner voor de business.’
De Raet HR Benchmark is een jaarlijks onderzoek naar actuele HR-trends in Nederland. Het onderzoek voor 2016 werd uitgevoerd door TNS NIPO.

Gerelateerde artikelen