CNV slaat alarm over capaciteit Inspectie SZW voor 2017

Er blijken minimaal 160 extra fte’s nodig om überhaupt in 2017 op het niveau van 2015 uit te komen, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.

‘Alarmerende cijfers. Zo erkent nu ook de minister. De Kamer is echt aan zet om met de begrotingsbehandelingen zorg te dragen voor een forse capaciteitsuitbreiding bij de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie,’ zei Limmen vrijdag tegen het BNR Nieuwsradioprogramma 'De Ochtendspits'.

Werk maken van een fatsoenlijke arbeidsmarkt
‘Ik heb het dan nog niet over het terugdringen van de kaalslag van jarenlange bezuiniging op de inspectie, willen we in de toekomst echt werk kunnen maken van een fatsoenlijke arbeidsmarkt in Nederland.’ Dat constateert Limmen op basis van de antwoorden die minister Asscher vrijdag zelf heeft gegeven op vragen van Kamerleden.
 
De capaciteit van de Inspectie loopt de komende jaren sowieso met 60 fte terug. En om in 2017 überhaupt hetzelfde werk te kunnen doen als in 2015 is er minimaal nog eens 100 fte aan extra inspecteurs en ondersteuning noodzakelijk. Die is nodig om het steeds ingewikkelder werk van de Inspectie te kunnen uitvoeren.   

Slechts 3,5 procent risicowerkgevers gecontroleerd
‘Wij zien aan alle kanten dat – ondanks de economische groei – fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en een nette beloning onder druk blijven staan. Daarbij helpt het natuurlijk niet dat we ook weten dat de Inspectie maar 3,5  procent van de bedrijven in risicosectoren controleert. Dat is eigenlijk al veel te weinig,’ zegt Limmen. 

Maar als zelfs dat niet meer mogelijk is dan krijgen malafide werkgevers helemaal vrij spel. Dat gaat ten koste van werknemers, maar ook ten koste van bonafide werkgevers die dan worden weggeconcurreerd, stelt de CNV-voorzitter.

Steeds arbeidsintensiever en juridisch ingewikkelder 
Eerder dit jaar sloeg het CNV ook al alarm over de capaciteit van de Inspectie naar aanleiding van het Jaarverslag van de Inspectie over 2015. Daaruit bleek dat de Inspectie steeds minder aan inspectiewerkzaamheden toekwam omdat de onderzoeken van de Inspectie steeds arbeidsintensiever en juridisch ingewikkelder werden. 

Naar aanleiding van deze noodkreet heeft de Tweede Kamer toen een motie aangenomen om onderzoek te doen naar de capaciteit van de Inspectie SZW. Het resultaat daarvan wordt volgende week verwacht. Limmen: ‘Het kan niet anders dan, dat dit onderzoek gaat bevestigen dat er inderdaad fors meer capaciteit nodig is.’