Daling werkloosheid stokt op 3,5 procent

Met dit werkloosheidspercentage is Nederland een van de 6 EU-landen met de laagste werkloosheid, aldus het CBS.

Het Europese werkloosheidspercentage daalt de laatste maanden niet meer. Het gemiddelde werkloosheidspercentage van de EU-landen staat vanaf mei 2019 op 6,3, het Nederlandse percentage bedraagt vanaf augustus 3,5. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Werkloosheid sinds juni gestegen 

De laagste werkloosheid in Nederland gemeten sinds de start van de crisis in 2008 was 3,3 procent van maart tot en met mei 2019. Vanaf juni is dit percentage licht gestegen naar 3,5 in augustus. Daarna bleef de werkloosheid gelijk. 

Deze afvlakking is ook zichtbaar in de 28 EU-landen als geheel. De gemiddelde werkloosheid in de EU is vanaf mei 2019 6,3 procent. Een miniem voorbehoud hierbij is dat de werkloosheidscijfers voor de EU bekend zij tot en met oktober 2019, voor Nederland tot en met november 2019.

Hoge werkloosheid in Griekenland en Spanje 

Opvallend zijn verder de grote verschillen in werkloosheidspercentages van de 28 EU-landen. Zo was de werkloosheid in Griekenland en Spanje het hoogst. Respectievelijk 16,8 procent en 14,2 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar was daar werkloos. 

De 6 landen met de laagste werkloosheid zijn Malta, Polen, Duitsland, Tsjechië en Hongarije. Met een werkloosheidspercentage van 3,5 deelt Nederland met Hongarije de vijfde plaats.
 

Zowel stijgingen als dalingen binnen de EU

Hoewel het gemiddelde werkloosheidspercentage in de EU stokt, verschillen de trends per land. Vanaf mei daalde het werkloosheidspercentage in 12 EU-landen. In 8 landen was er een stijging, in evenveel landen bleef het percentage gelijk. 

In de 6 landen met de laagste werkloosheid bleef het percentage in het afgelopen half jaar vrijwel onveranderd. Zo is het werkloosheidspercentage in Duitsland al sinds mei 3,1. In Tsjechië (2,2) is de daling van het werkloosheidspercentage ook tot stilstand gekomen.