‘Dominic Seldis: ‘Leiderschap zit in je of niet’

Dat is de stellige overtuiging van orkestmanager, dirigent en musicus Dominic Seldis, spreker op het CHRO Forum op 8 september aanstaande.

Door: Bouko de Groot

Dominic Seldis, TV-persoonlijkheid in binnen- en buitenland, is toch in eerste plaats muzikant en dirigent. Als zodanig is hij zelf leider van een zeer succesvol orkest: van een team van experts. 

Naast inzet, expertise, ervaring en liefde voor het vak, heeft hij dus ook de nodige soft skills. Wat is zijn geheim?

Creativiteit laten stromen

“Het accepteren van anderen, dat maakt een orkest, en elk ander team, groot,” vat hij zijn visie samen. Dat betekent onder andere dat je de teamleden toestaat hun creativiteit te laten stromen. 

“Mensen zijn creatieve wezens in alles wat we doen, praten, voelen, horen, ga maar door.” Door creativiteit toe te laten, krijg je veel betere resultaten. “Misschien gaat het dan niet exact zoals jij het wil, maar het eindresultaat zal beter zijn.” 

Als leider kan dat erg frustrerend zijn, maar “een goede leider is niet iemand die iedereen precies dat laat doen wat hij wil, maar die vrijheid toestaat. Die vrijheid staat de teamleden toe, om te begrijpen in welke richting we willen gaan. Daardoor groeien de leden en groeit het team naar betere resultaten.” 

Heftige conflicten 

Samenwerken aan een creatief proces lijkt in de eerste plaats een band te scheppen tussen mensen, maar het kan ook leiden tot heftige conflicten. Hoe maak je daar als leider het beste van? 

“Waar het om gaat, is dat je positieve feedback en aanmoediging geeft: sta creativiteit en vrijheid toe. Natuurlijk zijn er gefrustreerde teamleden. Daar ga ik dan mee in gesprek, dan zeg ik “Oké maar jij doet het ook anders: geef ze de tijd.” 

Want als mensen bang zijn om fouten te maken, dan wordt er niks meer goed gedaan.” Seldis heeft ervaren dat mensen zich beter kunnen concentreren, als ze plezier hebben in hun werk. 

Niemand is perfect 

“Daarom moedig ik mensen aan te accepteren dat anderen wel eens vallen. Stel ze dan in staat weer op te staan. Immers, vandaag is die ander het, morgen ben jij het zelf: niemand is perfect.”

Hij heeft ook geen tijd voor negativiteit. “Wat heeft het voor zin? Ik ben liever gelukkig, dan niet. Het heeft geen zin om werk te doen, dat je niet leuk vindt. Want wat is dan het resultaat? 

Ellende 

Uiteindelijk doe je dan dingen niet goed, die je niet leuk vindt!” Hij adviseert in zo'n geval naar de korte termijn te kijken: als er niks verandert, blijft de ellende, maar “als er wel wat verandert, gebeurt er misschien iets positiefs. 

Zo'n verandering moet iets zijn, dat je toestaat je creativiteit gebruiken. De beste bedrijven, zijn die bedrijven die je briljant laten zijn.” 

Daarom een paar tips: moedig aan; als er iets fout gaat, gebruik dan niet het woord 'fout'; vermijd berispingen. “En onthoud: goed voorbeeld doet goed volgen.” 

Wat is de rol van de CHRO bij samenwerking, wat werkt centraal en wat werkt decentraal? Tijdens het CHRO Forum Team Dynamics kijken we niet alleen naar de rol van de CHRO organisatiebreed, maar ook naar de samenwerking tussen de CHRO en de rest van de board. Ga met elkaar in gesprek op 8 september.

Hoe vind je de ideale baan? 

“Het heeft geen zin om thuis te blijven en te zeggen hoe goed je bent: je moet de mensen in de ogen kunnen kijken en het vertellen. Ze moeten je leren kennen.” 

Seldis stelt dan ook dat de meeste posities gevuld worden door mensen, die iemand kennen met een connectie daarmee, op wat voor manier dan ook. “Niemand is je een baan verschuldigd. Je netwerk is belangrijk: laat ze zien hoe goed je bent.” 

Kortom, als je iets echt wil doen, dan kost het ook echt moeite. “Je moet er over praten, je moet mensen in de ogen kijken. Als men niet weet wie je bent, moet je op alle deuren kloppen. Want wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je 'nee' krijgt? Maar dat had je toch al voordat je klopte.” 

Theatershow 

“Mijn hele  carrière heb ik  anderen verteld, wat ik graag wil doen. Ooit zei ik tegen een vriend “Ik wil een theatershow doen.” Die vriend wist toen wel iemand en hij regelde voor mij een ontmoeting met een impresario. 

“Nog tijdens de eerste koffie vroeg die mij hoeveel shows ik dan wilde. Ik zei enthousiast “30!” En een week later had hij er al 28! Uiteraard moet je wel goed zijn in je vak en passen in het team.” 

Voor Seldis is de ideale teamspeler iemand die in zichzelf gelooft – in de eigenwaarde binnen het team, die zich bewust is van het knock-on effect van de eigen handelingen, en wiens neus in dezelfde richting wijst als de rest van het team. 

Natuurlijke leiders 

Een goed team heeft een goede leider, iets dat niet voor iedereen is weggelegd. “Veel van de mensen, die dachten dat ze leider wilden zijn, realiseren zich als ze het eenmaal zijn, dat ze het helemaal niet leuk vinden. 

“Hun verlangen kwam voort uit hun streven om beter te worden in wat ze al aan het doen waren.” Seldis ziet leiderschap als iets dat in je zit, of niet. “In elk beroep heb je natuurlijke leiders, anderen zijn tevreden volgers: niet iedereen wil leider zijn.” 

Mentaal vrij 

Het is allemaal een kwestie van zelfacceptatie. “Iedereen heeft mensen boven zich en mensen onder zich. Het gaat erom in een positie te zijn waarin je creatief en mentaal vrij bent.” 

Bovenaan de piramide is het echt niet zo vrij. “Leiders mogen geen fouten maken, dat maakt het moeilijker.” Seldis zet de kenmerken van een goede leider op een rij: “Die kijkt niet omlaag, maar beseft alleen maar op die positie te kunnen zijn, vanwege de piramide die eronder staat. 

“Een goede leider staat teamleden toe ergens echt goed in te zijn, zodat je kan groeien en bloeien, ook in een ander veld, en daaruit positieve energie krijgt.” 

Dominic Seldis keynote speaker CHRO Forum 2020
Op 8 september aanstaande is Dominic Seldis gastspreker tijdens het CHRO Forum in The Duke. Het programma zal in het teken staan van het prikkelende thema Team Dynamics. Zie de aankondiging hieronder voor aanmelden en meer informatie  

Wat is de rol van de CHRO bij samenwerking, wat werkt centraal en wat werkt decentraal? Tijdens het CHRO Forum Team Dynamics kijken we niet alleen naar de rol van de CHRO organisatiebreed, maar ook naar de samenwerking tussen de CHRO en de rest van de board. Ga met elkaar in gesprek op 8 september.

Gerelateerde artikelen