De voordelen van mobiele HR-applicaties

Wat zijn de drijvende krachten achter de toenemende populariteit van mobiele HR-applicaties?

Ook u als HR-professional maakt steeds vaker gebruik van mobiele technologie om uw werk te doen. U begrijpt steeds beter dat u niet alleen zelf profijt hebt van vooruitstrevende technologie, maar dat dit ook medewerkers kan ondersteunen.

Voor de jongere generatie werknemers die nu de bedrijven binnenstromen is nieuwe mobiele technologie een steeds belangrijker onderdeel van hun leven en HR begint in te zien dat het essentieel is om er iets mee te doen.

Een paar drijvende krachten en voordelen achter het toenemende gebruik van mobiele HR-applicaties op een rij:

Gebruiksfrequentie en bereik

De groei van mobiele technologie is voor een groot deel te danken aan het feit dat steeds meer mensen er gebruik van maken. Volgens schattingen heeft 86% van de Nederlanders een smartphone. Steeds meer medewerkers gebruiken hun smartphone voor van alles en nog wat, waardoor ze gewend raken aan de technologie en eerder geneigd zijn om het ook te gebruiken in de communicatie met HR of voor het uploaden of bijwerken van HR-gegevens.

Een andere factor die meespeelt is de tendens dat bestuurders van bedrijven steeds vaker rechtstreeks met medewerkers en consumenten communiceren via hun smartphone. Ze gebruiken social-media-apps en websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik.

Als het op recruitment aankomt, checken recruiters websites als LinkedIn, of ze gebruiken recruitment-apps om mensen te vinden met de juiste vaardigheden. Daarom is het slim om dezelfde mobiele technologie in te zetten die werknemers en managers al gebruiken.

Productiviteit

Met de groei van mobiele HR-technologie, zal ook de productiviteit van HR-professionals en medewerkers toenemen. Voor een HR-professional heeft mobiele technologie verschillende voordelen. U hoeft bijvoorbeeld niet meer op een vaste plek bij uw computer te zitten om vragen te beantwoorden, advies te geven of beslissingen te nemen.

Door informatie over werkzaken, salaris en bonussen via hun smartphone voor medewerkers beschikbaar te maken, bespaart u een heleboel tijd die u aan planning, administratieve taken of strategie kunt besteden. In aanvulling hierop kunnen medewerkers hun smartphone gebruiken om declaraties in te dienen, vrije dagen aan te vragen en urenregistraties aan te leveren. Het resultaat is een algemene verbetering van productiviteit en efficiëntie.

Toegankelijkheid

Wanneer informatie bij een cloud-dienst is opgeslagen, kunt u snel en eenvoudig bij gegevens, zoals werknemersdata. Het grootste voordeel van zulke diensten is dat de geüploade informatie niet verloren gaat wanneer er een harddisk of computer crasht. Ze regelen de opslag van enorme hoeveelheden gegevens, die u overal en altijd kunt opvragen.

Bent u zo’n HR-professional die altijd onderweg is, dan heeft u zeker profijt van cloud-technologie. Wanneer u gegevens waar dan ook en met elk device kunt opvragen, wordt uw werk een stuk eenvoudiger. Ook medewerkers zullen het prettig vinden dat ze werkgegevens eenvoudig kunnen bekijken. Met een smartphone kunnen ze informatie over belastingen, pensioenpremies, betalingen en bonussen raadplegen, zonder dat ze u daarmee lastig hoeven te vallen. U hoeft geen enorme stapels papier meer door te werken om dingen voor ze op te zoeken en door te geven, waardoor er minder kans is dat er iets fout gaat.

Efficiëntere recruitment

Steeds meer werkzoekenden gebruikt een smartphone bij het zoeken naar een baan en dus kunnen we rustig stellen dat bedrijven er baat bij hebben als ze mobiele applicaties voor recruitment gebruiken.

Met mobiele technologie kunnen HR- en recruitmentprofessionals het recruitmentproces eenvoudiger, sneller en effectiever maken. Mobiele recruitment-applicaties kunnen helpen om cv’s door te nemen, een shortlist op te stellen en zelfs sollicitatiegesprekken in te plannen als u onderweg bent. Ze kunnen ook toegang geven tot een talentpool om de beste medewerkers te vinden.

Tot slot

Voor steeds meer mensen is een smartphone onderdeel van het leven. HR-professionals begrijpen dat ze hun diensten met technologie kunnen verbeteren en daarmee tijd vrij kunnen maken voor andere zaken, zoals planning en administratie.

Steeds meer HR-professionals en recruiters maken informatie over salarissen en bonussen toegankelijk via mobiele technologie en geven medewerkers de mogelijkheid om verzoeken of informatie snel en makkelijk in te dienen.

Over de auteur: Veronique Bourée is International Customer Succes Director Talentsoft.