Detentiemedewerkers stoppen in januari met drinken

Dry january challenge vergroot scherpte en vitaliteit. Het initiatief past bij een preventief gezondheidsbeleid.

Detentiecentrum Rotterdam Zeist gaat vanaf 4 januari 2021 de Dry January Challenge aan. De bedoeling is dat medewerkers die meedoen dertig dagen geen alcohol drinken. Het directe doel is om bewust te leren kiezen voor een drankje. Dagelijks krijgen ze unieke content en toegang tot tools die bijdragen aan die bewustwording rondom het eigen drinkgedrag.

Het initiatief voor de vijfhonderd medewerkers moet bijdragen aan een grotere vitaliteit van het personeel. “Als organisatie willen wij onze medewerkers maximaal faciliteren en stimuleren om zich fit en vitaal te voelen. Zeker in de huidige, zware omstandigheden door corona”, aldus Margot van Opstal-van Hoijdonck, adviseur Vitaliteit & Duurzame Inzetbaarheid van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Het Detentiecentrum Rotterdam Zeist is een organisatie voor vreemdelingenbewaring. De bewoners hebben geen strafbaar feit gepleegd. Ongeveer vierhonderd mensen wachten hier op uitzetting naar hun land van herkomst. De ene locatie is voor mannen, de andere voor gezinnen.

Van Opstal-van Hoijdonck verwacht dat ongeveer dertig medewerkers meedoen. Niet iedereen voelt zich aangesproken, bijvoorbeeld omdat ze geen alcohol drinken. Het initiatief is vooral gericht op medewerkers die af en toe een drankje nemen.

“Dit initiatief is voor de bewustwording, het zorgt ook voor onderlinge verbinding. Op korte termijn verwacht ik dat mensen scherper worden. Dat is belangrijk, want het werk van detentiemedewerker vraagt om concentratie. Op de lange termijn verwacht ik een lager ziekteverzuim.”

“De Dry January Challenge is een initiatief aan de voorkant van preventie. We bevorderen vitaliteit en inzetbaarheid zonder dat er iets aan de hand is. Dit past in tal van andere initiatieven, zoals trainingen voor leidinggeven en het periodiek medisch onderzoek.”

 

Gerelateerde artikelen