Deze werkgevers staan in 2019 aan de top

De Best Workplaces 2019 van Nederland zijn bekend. Lees welke werkgevers met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Positief opvallen is voor u als werkgever belangrijker dan ooit. De arbeidsmarkt is namelijk gespannen en dat betekent dat u goed werkgeverschap op zijn minst op orde moet hebben. De Best Workplaces 2019 van Great Place to Work bieden u daarbij een goede inspiratiebron.

Op de lijst van Best Large Workplaces staat aan de top Coöperatie DELA. Elders op deze website leest u een interview dat CHRO deed met DELA’s HR-directeur Véronique Klaassen. Daarin vertelt zij uitgebreid over hoe zij uitgaat van vertrouwen, loslaten en ruimte geven.

Lees ook: Vertrouwen als basis van goed werkgeverschap

Wie zijn de andere toppers?

De topwerkgevers zijn ondergebracht in vier categorieën. Dit zijn: Small Workplaces, Medium Workplaces, Large Workplaces en Multinational Workplaces.

Dit zijn de Best Large Workplaces 2019:

  1. Coöperatie DELA
  2. Incentro
  3. ActiefWerkt! Uitzendbureau BV
  4. Woonbron
  5. Talent&Pro Nederland B.V.
  6. Macaw

En dit de Best Multinational Workplaces 2019:

  1. Atlassian
  2. Novo Nordisk
  3. Salesforce
  4. Amgen (ook winnaar Special Award Zorgen)
  5. AbbVie
  6. SAS Institute B.V.
  7. Hilton
  8. The Adecco Group – Nederland
  9. Synthon
  10. Synechron

Bent u benieuwd naar de andere categorieën? Bekijk dan de complete lijst van Best Workplaces.

Wat bindt de Best Workplaces?

Great Place to Work keek specifiek naar wat de Best Workplaces bindt. Volgens de initiatiefnemer van Best Workplaces gaat het dan vooral om de geloofwaardigheid van de organisatie. Op dit punt scoren zij gemiddeld 5 procent hoger dan andere bedrijven die gecertificeerd zijn door Great Place to Work.

Binnen de groep Best Workplaces geldt verder: baas boven baas. Zo beoordelen medewerkers van de nummers 1 hun organisatie gemiddeld 6 procent hoger dan andere Best Workplaces. Vragen over eerlijke behandeling beoordelen zij 8 procent hoger en vragen over trots en respect gemiddeld 7 procent hoger.

Maar ook op andere onderwerpen hebben de nummers 1 een voorsprong. Ze scoren 26 procent hoger op het gevoel eerlijk te delen in de gerealiseerde winst, en 23 procent hoger op speciale en unieke arbeidsvoorwaarden. Verder scoren de winnaars 14 procent beter op de stellingen “managers vertonen geen voortrekgedrag” en “mensen worden eerlijk betaald voor het werk dat zij verrichten”.

Hoe kwam de lijst tot stand?

Great Place to Work maakte de lijst op basis van twee bronnen. Deze bronnen zijn een medewerkersonderzoek bestaande uit 58 stellingen (Trust Index) en een evaluatie van het werkgeversbeleid (Culture Audit). In 2019 deden ruim 38.000 medewerkers mee aan het onderzoek.

Bron: Great Place to Work / Foto: Unsplash