300 topmanagers door digitale wasstraat

Blockchain, chatbots, slimme technologie. Bij Essent gaat digital vóór alles. Dat betekent: digitale leertrajecten voor medewerkers. Oók voor 300 leiders.

Jacqueline Touw staat, net als alle andere medewerkers van energieleveranciers, voor een uitdaging. Transitie is in deze branche – in welke branche eigenlijk niet? – het toverwoord. De komende jaren gaat er veel – zo niet alles – veranderen. Maar bij Essent geldt: ‘Digital first, daarna transitie’, benadrukt de HR-directeur van Essent. 

Blockchain en chatbots

Dat werk maakt het werk anders, complexer. “Waar vroeger met name de klantenservice voorop stond, ontwikkelen we nu een chatbot om vragen van klanten te beantwoorden. Aan de ene kant zullen er straks dus minder klantenservicemedewerkers zijn. Aan de andere kant hebben we weer contentschrijvers nodig om die chatbots te vullen.”

Ook op het voor velen nog wat abstracte pad dat blockchain heet, zijn stappen gemaakt. “Mensen produceren nu zelf energie. Verkeer in meerdere richtingen. Peer to peer, in Duitsland kunnen particuliere klanten van ons via blockchain elkaars laadpalen gebruiken. Als de één een surplus aan energie heeft verzameld en de ander juist met een tekort kampt, is het probleem opgelost. Want leveren én afrekenen vindt plaats zonder tussenkomst van een derde.”

‘We gaan het alleen maar drukker krijgen’

Van elektriciteitsleverancier naar energieadviseur. De overgang is zónder het maken van die digitale inhaalrace ondenkbaar. “Nederland gaat van het gas af, voor Essent betekent het dat we andere diensten gaan leveren”, zegt ze. “Renewable energy. Straks is energie bij wijze van spreken gratis. Toch zullen wij het alleen maar drukker krijgen. Minister Wiebes heeft een zeer ambitieus doel gesteld”, zegt Touw. 

“Jaarlijks 50.000 huizen van het gas en in 2030 zelfs 2 miljoen puur groene woningen. Huizen moeten geïsoleerd worden, zonnepanelen en warmtepompen geïnstalleerd, windmolenparken gebouwd. Binnen de energiebranche was altijd sprake van veel regulering. Maar nu geldt: digital first, daarna transitie.”

Dat alles vraagt om specialisten. Mensen met kennis van bijzondere techniek. Op meerdere niveaus. De man die aan de deur staat om de meterstanden op te nemen, is al zo goed als verdwenen. Essent telt nu zo’n 4500 mensen die in directe of indirecte dienst werken. Dat aantal zal de komende jaren waarschijnlijk groeien.”

Digitale leertrajecten

“Digital is leidend”, benadrukt de HR-directeur van Essent keer op keer. Dat heeft uiteraard niet alleen effect op de werving. Voor zittend personeel komt dat terug in het ontwikkelingsbeleid. “We kennen drie niveaus leertrajecten. Weten, uitvoeren, masteren. Waar ik digitaal zelf zit… Weten+. Voor mijn functie is dat niveau genoeg!”  

Ook het leiderschap wordt ‘futureproof’ gemaakt. Essent maakt sinds oktober 2016 deel uit van het Duitse innogy. Dit duurzame moederbedrijf hanteert een interne top 300 van decision-makers, samengesteld na iedereen door het ‘Digital Me’-programma te hebben gehaald. “Het is zaak de leiding snel mee te nemen. Zodat we als bedrijf de trends niet missen.”

‘Onze workforce wordt diverser, complexer’

Workforce transformatie. Niet minder, wel anders. We moeten Essent in kaart brengen. De HR-puzzel van de toekomst oplossen. Wie hebben we waar en wanneer nodig? De arbeidsmarkt wordt steeds spannender. 

Human Resources van Essent telt nu 55 HR-specialisten. “Als afdeling moeten we de workforce transformatie begeleiden”, zegt Jacqueline Touw. “Het gaat erom impact én strategie van de energietransitie te begrijpen. De workforce van Essent wordt diverser, complexer. We zullen partnerships aangaan, steeds vaker met gespecialiseerde zzp’ers werken. Build, buy, borrow, bot.”

Agile HR

De afdeling van Touw werkt agile, is op snelheid, wendbaar. “En dat maakt het werken opener, leuker, geeft veel energie’, zegt Touw. “Geen silo’s meer, maar samenwerking. Niet aan tien projecten tegelijkertijd willen klussen, maar kortere doorlooptijden. Zeker ook niet té ver vooruit turen met doelen en targets. De markt is zo dynamisch. Alles gaat zo snel.”

Haar eigen manier van leiderschap? Touw heeft een duidelijke visie. Mensen binnen Essent inspireren. “Ik denk dat ik dat kan, dat doe”, zegt ze. “Human Resources is anders gaan werken, dat is mede mijn verdienste. Hoe verandert deze organisatie en wat dragen wij in onze people-strategie samen met de business bij? Initiatieven ontplooien op tactisch strategisch niveau. Aantonen hoe je met elkaar verbonden bent. Het werkklimaat nog verder verbeteren. Hey, tien jaar geleden was dit nog een Openbaar Nutsbedrijf… En kijk nu naar de levendige sfeer, naar the smell of the place!”

Doe mee aan het nationale onderzoek HR Digitalisering 2019. Het onderzoek toont de stand van zaken rondom digitalisering van HR. Profiteer van goed onderbouwde inzichten.