Dit is het geheim van een goede relatie met medewerkers

Betrokken medewerkers zijn essentieel voor het succes van iedere organisatie. Ontdek het geheim van een goede relatie met medewerkers.

“We communiceren niet meer met elkaar.” In een liefdesrelatie voorspellen deze woorden meestal weinig goeds. Waarom zou dit anders werken in de relatie met medewerkers? Als de communicatie gebrekkig is, dan is de kans namelijk groot dat een medewerker vroeg of laat vertrekt.

In de praktijk komt nogal wat ruis voor in de communicatie, bijvoorbeeld als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Zo blijkt uit onderzoek van Benify dat medewerkers zich gemiddeld bewust zijn van 67 procent van de totale waardering. Ook onderschat ongeveer 80 procent de waarde van de totale beloning.

Eigen gezicht

Deze resultaten zijn niet verwonderlijk als je kijkt naar de wijze van communiceren. Die lijkt nogal eens op schieten met hagel. Want vaak krijgen grote groepen medewerkers dezelfde boodschap voorgeschoteld. Dat gebeurt via intranetomgevingen en HR-systemen die zijn ingericht voor massacommunicatie.

In Scandinavië is het al heel gewoon om communicatie met medewerkers een eigen gezicht te geven. Tegenwoordig is het mogelijk om met medewerkers te communiceren op dezelfde manier als Netflix of Spotify dat doen in hun consumentenapps. Hiermee creëren zij op basis van bestaande informatie unieke en meer relevante gebruikersbelevingen.

Slimme algoritmes

Software die dergelijke belevingen creëert voor medewerkers, heet ook wel engagementsoftware. Dit is software waarmee alle arbeidsvoorwaarden en andere werknemersvoordelen aan medewerkers worden aangeboden.

Een voorbeeld is het engagementplatform van Benify, waarmee werkgevers kunnen communiceren over arbeidsvoorwaarden en HR-programma’s, onder andere rondom vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling of flexibel belonen.

Juist deze onderwerpen vragen om relevante communicatie. Software biedt dan dankzij slimme algoritmes de mogelijkheid om echt gepersonaliseerd te communiceren. Daarbij krijgt iedere medewerker andere inhoud te zien, omdat de pagina’s zijn opgebouwd op basis van iemands specifieke situatie.

Goede communicatie

De mogelijkheden voor personalisatie zijn zo gevarieerd als het personeelsbestand. Waar de ene medewerker via een pushbericht naar een app wordt geleid, kan de andere een e-mail ontvangen waarin de boodschap net even anders is geformuleerd. Dit kan bijvoorbeeld op basis van leeftijd, opleidingsniveau of werklocatie.

En zoals dat hoort bij goede communicatie, kan het platform zorgen voor tweerichtingsverkeer. Slimme technologie faciliteert dan de interactie met medewerkers. Eventuele aanvragen en mutaties worden automatisch verwerkt en meegenomen in de payroll.

Het resultaat is dus minder vragen door meer regie en minder handelingen door betere automatisering. Met behulp van data is het daarnaast mogelijk om continu inzicht te krijgen in de behoeften en voorkeuren van medewerkers.

Retentiebeleid

Uiteraard zijn engagementplatforms niet een doel op zich. Ze zijn een middel om de doelstellingen van de HR-afdeling en de organisatie als geheel te realiseren. Ze kunnen bijvoorbeeld onderdeel zijn van retentiebeleid. Door goede communicatie is het namelijk mogelijk om medewerkers aan boord te houden.

Daarnaast tonen werkgevers hiermee betrokkenheid naar medewerkers. Ze brengen daadwerkelijk over de bühne van welke arbeidsvoorwaarden zij profiteren. Aangezien betrokkenheid van twee kanten komt, kun je dit ook zien als onderdeel van beleid om de medewerkersbetrokkenheid te verhogen.

Regie nemen

Op deze manier blijven werkgevers op een effectieve manier communiceren met hun mensen. Technologie biedt daarbij een helpende hand, ook in de situatie waarin de onderneming groeit en het steeds moeilijker wordt om op individueel niveau te communiceren.

Daarnaast helpt dit om alle kanalen open te houden, zodat het aanbod van arbeidsvoorwaarden in lijn is met de HR-visie en aansluit bij de situatie van iedere medewerker. Met als einddoel: een goede relatie, waarbij medewerkers regie nemen op hun benefits.