EK zonder Oranje bespaart miljoenen aan ziektegeld (maar kost ook een hoop geld)

Een wedstrijd van het Nederlands elftal op een EK of WK kost de Nederlandse samenleving miljoenen euro’s vanwege het verhoogde aantal ziekmeldingen. Dat concludeert Ziektewet-uitvoerder Acture op basis van eigen onderzoek.

Volgens Acture zouden de combinatie van alcoholische versnaperingen en feestgedruis tijdens een wedstrijd van Oranje er voor zorgen dat de dag erna een schadepost van 3,75 miljoen euro aan ziektegeld ontstaat. Hiervoor werden de ziekmeldingen op het onsuccesvolle EK 2012 (uitschakeling groepsfase) en het succesvolle WK 2014 (derde plek) vergeleken met het huidige EK waar Oranje ontbreekt.
In 2014 lag het aantal ziekmeldingen na de 3-2 overwinning op Australië, maar liefst 27 procent hoger dan normaal. Na overwinning op Mexico in de achtste finales lag het aantal ziekmeldingen 14 procent hoger. Gemiddeld zijn er per dag 60.000 ziekmeldingen. Na een overwinning van Oranje op een eindtoernooi is dit volgens Acture 75.000, ofwel ongeveer een kwart van het aantal inwoners van IJsland. De Ziektewet-uitvoerder gaat er, met de natte vinger, vanuit dat een gemiddelde ziektedag 250 euro kost. Een overwinning van Oranje kost derhalve 3,75 miljoen euro extra aan ziektegeld.
 
Misgelopen inkomsten 
Maudie Derks, algemeen directeur bij Acture en oud-commissaris bij voetbalclub NEC, drukt werkgevers dan ook op het hart om die-hard Oranjefans te adviseren een dag vrij te nemen. “Dan kan de supporter op eigen kosten zeg maar de kater verwerken”, aldus Derks. Of supermarkten, de horecabranche en verkopers van Oranje-spullen het met mevrouw Derks eens zijn valt te betwijfelen. Zij hebben een stevige financiële kater door het mislopen van het EK. Supermarkten zouden volgens onderzoeksmarktbureau GfK zo’n 40 à 50 miljoen euro aan extra inkomsten mislopen. Er zouden normaliter zo’n 60 miljoen euro aan Oranje-prullaria zijn verkocht. De horeca loopt volgens een enkele raming tot aan 1 miljard euro mis, maar NRC Handelsblad bestempelde dit bedrag als een mythe. Het behoeft echter geen verdere uitleg dat een kroegbaas meer euro’s zal verdienen gedurende Nederland – Portugal dan tijdens, pak hem beet, IJsland – Hongarije.
De professionele cijferbijters van ING concluderen tenslotte dat een gewonnen WK-finale 700 miljoen euro aan extra consumpties oplevert. Ah fijn, een eindtoernooi met Oranje lijkt financieel dus meer op te leveren dan die schamele schade die door extra ziektekosten wordt gerealiseerd. Kunt zich in de zomer van 2018, als we ons hopelijk hebben gekwalificeerd voor het WK, met een gerust hart ziek melden? Nee, natuurlijk niet. Om het in de wijze woorden van mijn moeder samen te vatten. “‘s Nachts een vent, ‘s ochtends een vent.”