FBI-directeur adviseert afplakken laptopcamera werknemers

Om het risico op bedrijfsspionage te verkleinen, adviseert de FBI bedrijven om de laptopcamera’s van medewerkers te laten afplakken.

De directeur van de FBI, James Comey, gaf hiermee zelf eerder dit jaar al het goede voorbeeld. Tijdens een discussie bij het Center for Strategic & International Studies vorige maand bevestigde hij desgevraagd nogmaals dat hij zelf de camera van zijn eigen laptop heeft afgeplakt. 

Maatregelen nemen om jezelf te beschermen 
Comey lichtte tijdens de bijeenkomst toe dat internetgebruikers verschillende maatregelen kunnen nemen om zichzelf te beschermen en het afplakken van de webcam is er daar één van. 

FBI-critici reageerden met schampergelach op de actie van de hoogste baas van de organisatie die zelf voortdurend naar mogelijkheden zoekt om toegang te krijgen tot de digitale communicatie van burgers, bedrijven en overheden. Daarnaast stelt de veiligheidsorganisatie alles in het werk stelt om versleuteling van boodschappen te verhinderen. 

“Ik word vanwege allerlei zaken belachelijk gemaakt, en dit is er één van,” aldus een schouderophalende Comey. Toch is het volgens hem helemaal niet zo raar dat hij als FBI-directeur ook om zijn eigen veiligheid geeft. “En ik vind dat alle mensen verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid zouden moeten nemen.” 

“Boefproof”-gemaakte mobiele apparaten 
Volgens IT-experts is het raadzaam om bij het afplakken van de camera van de laptop om dezelfde redenen ook meteen de microfoon af te plakken. In Nederland krijgt cyberveiligheid momenteel veel aandacht. Op 28 september ondertekenden minister Van der Steur en dertien partijen uit de telecom- en ICT sector, een actieplan om het aantal “Boefproof”-gemaakte mobiele apparaten te vergroten.