FNV start rechtszaak tegen FIFA om uitbuiting arbeiders

De FNV sleept, samen met de Bengaalse arbeider Nadim Shariful Alam Wereldvoetbalbond FIFA voor de rechter om de moderne slavernij in Qatar.

De FNV wil dat de FIFA zijn verantwoordelijkheid neemt en een einde maakt aan de uitbuiting van arbeiders. De FIFA heeft drie weken de tijd om te reageren op de dagvaarding. Is de wereldvoetbalbond niet bereid om binnen deze gestelde termijn goede afspraken te maken, dan wordt de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Zürich. 

In 2022 vindt het wereldkampioenschap voetbal in Qatar plaats. In dit oliestaatje worden nu de stadions en de bijbehorende infrastructuur gebouwd. Duizenden straatarme arbeiders uit bijvoorbeeld Bangladesh, India en Nepal werken zich soms letterlijk dood om dit voetbalfeest te laten slagen. 

Extreem scheve machtsverhouding tussen werkgevers en arbeiders
‘Deze arbeiders zijn, net zoals Nadim, met mooie verhalen naar Qatar gelokt en werken nu als moderne slaven voor de puissant rijke Qatari’, aldus Ruud Baars, namens de FNV: ‘Ze werken onder het zogenaamde kafala-systeem. Dit systeem zorgt voor een extreem scheve machtsverhouding tussen de werkgever en de arbeider.’ 

De arbeiders hebben in dit systeem niets te vertellen. Niet over waar ze werken, hoe lang ze werken en over hun betaling. Zij worden volgens Baars zwaar onderbetaald, als ze al betaald krijgen. Baars: ‘En blijkbaar is het geen enkel probleem om deze mensen in een temperatuur van rond de 50 graden Celsius te laten werken. Terwijl het WK zelf naar de winter is verplaatst, omdat het in de zomer te warm is voor de duurbetaalde voetballers.’ 

Opkomen voor hun rechten is er voor de arbeiders niet bij, vervolgt Baars. Vakbonden zijn zelfs verboden. De werkgevers hebben hun paspoorten, dus het land verlaten en terugkeren naar het thuisland is niet mogelijk. Baars: ‘In plaats van geld en een toekomst voor hen en hun familie, hebben ze nu niets. Een schande, terwijl de FIFA miljarden gaat verdienen aan dit WK.’ 

‘FIFA is bepalend voor de gang zaken’
De FIFA is van mening dat zij niet verantwoordelijk is voor de erbarmelijke omstandigheden. Baars noemt dit flauwekul, omdat de FIFA bepaalt waar een WK wordt gespeeld en alles wat er met betrekking tot hun evenement gebeurt. De voetbalbond investeert er veel geld in. 

‘Er worden speciaal voor dit sportevenement, het grootste ter wereld, stadions gebouwd, metrolijnen, hotels, alles om het spelers en fans naar de zin te maken. Dan kan je als organisatie niet zeggen dat je niet verantwoordelijk bent,’ stelt Baars. 

Vakbondswerk stopt niet bij de grens 
Nederlandse bedrijven zijn over de hele wereld actief en de FNV houdt scherp in de gaten dat deze werkgevers hun werknemers eerlijk en menswaardig behandelen en niet afdalen naar het niveau dat in sommige landen meer regel dan uitzondering is. 

Waar nodig helpt de FNV werknemers om voor hun rechten op te komen. Baars: ‘Alle democratische middelen worden ingezet om de arbeiders te helpen en wij, de FNV, kiezen voor de weg naar de rechter.’ 

Gerelateerde artikelen