‘Gebrekkige steun gemeenten en UWV bedreigt banenafspraak’

De dienstverlening van gemeenten en het UWV aan werkgevers in het kader van het 100.000 Banenplan moet snel verbeterd worden.

Dat zeggen MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland naar aanleiding van een rapport van de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken. Daarin staat dat tot dusver slechts in zes van de 35 arbeidsmarktregio’s sprake is van geïntegreerde dienstverlening.

De Banenafspraak dreigt in gevaar te komen
De ondernemersorganisaties begrijpen dat de decentralisering van de dienstverlening aan werkgevers tijd vraagt. Zij wijzen er echter ook op dat de Banenafspraak, ofwel 100.000 banen erbij voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026, in gevaar komt. 

Daarvoor moeten meer gemeenten en het UWV hun gezamenlijke dienstverlening op orde brengen. Daarbij gaat het onder meer om het inzichtelijk maken van beschikbare kandidaten, en de samenwerking tussen publieke en private partijen.

Nieuwe initiatieven om de situatie te verbeteren
MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland zien dat verschillende partijen zich inzetten om met nieuwe initiatieven de situatie te verbeteren. Zoals met de “Kandidaatverkenner”, een zogenaamde ‘transparantietool’. Daarmee kunnen kandidaten en hun mogelijkheden goed in beeld worden gebracht. 

Op de eerste plaats ervaren werkgevers nog een gebrek aan kandidaten. Maar ook na het vinden van een kandidaat moet de dienstverlening op orde zijn, stellen de ondernemersorganisaties.