Sterkste groei beeldschermuren bij hoogopgeleiden

Hoogopgeleiden waren in 2019 de meeste tijd kwijt aan werkzaamheden met een beeldscherm: bijna 5,5 uur gemiddeld per werkdag.

Onder hoogopgeleiden was de afgelopen jaren de grootste stijging te zien in het aantal uren beeldschermwerk. Vergeleken met 2005 waren zij in 2019 ruim een half uur per dag langer voor een beeldscherm te vinden. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de 15e Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

Bij werknemers met een laag of middelbaar onderwijsniveau nam het aantal uren beeldschermwerk nauwelijks toe. Hoogopgeleiden geven vaker dan niet-hoogopgeleiden aan dat zij in hun werk te maken hebben met veranderingen in technologie en ICT.

In 2019 besteedden werknemers gemiddeld ruim 4 uur per werkdag aan werkzaamheden met een beeldscherm, een half uur langer dan in 2005. 83 procent van alle werknemers werkte in 2019 ten minste een deel van hun werkdag met een beeldscherm. In 2005 was dit nog 77 procent.

Verhoogde kans op gezondheidsklachten

Steeds meer werknemers zijn langdurig met een beeldscherm aan de slag: in 2019 deed 39 procent dat 6 uur of langer per werkdag, tegen 31 procent in 2005. Langdurig beeldschermwerk komt vooral voor onder werknemers van 25 tot 45 jaar. 

Bijna de helft van hen werkte ten minste 6 uur per dag met een beeldscherm. Werknemers die dagelijks langdurig beeldschermwerk verrichten hebben een verhoogde kans op gezondheidsklachten.

Jongeren werken vaker zonder beeldscherm

Het percentage werknemers dat nooit een beeldscherm voor het werk gebruikt, is afgenomen van 23 procent in 2005 naar 17 procent in 2019. Jongeren van 15 tot 25 jaar doen naar verhouding vaak werk waarbij geen beeldscherm wordt gebruikt: 46 procent, tegen 10 procent van de 25- tot 45-jarige werknemers. 

Jongeren werken veelal als verkoopmedewerker in de detailhandel, kelner of vakkenvuller. Ook relatief veel laagopgeleiden gebruiken voor het werk nooit een beeldscherm (42 procent). Van de hoogopgeleiden was dat 3 procent.

Beeldschermwerkers top-3: databank- en netwerkspecialisten, juristen 

Weinig verrassend is dat de kampioenen onder de beeldschermwerkers te vinden zijn in de ICT- en de bedrijfseconomische en administratieve beroepen. Daar worden de meeste uren achter een beeldscherm gemaakt. 

Databank- en netwerkspecialisten springen eruit met gemiddeld ruim 7 uur per dag werken met een beeldscherm in 2019. Juristen en software- en applicatieontwikkelaars maken de top-3 compleet.