Helft Nederlanders volgt cursus voor werk

Meer dan de helft van werkend Nederland volgt werkgerelateerde cursussen of opleidingen. Bij laagopgeleiden ligt dit een stuk lager.

Onder laagopgeleid personeel volgt zo’n 30 procent een cursus, bij hoogopgeleiden ligt dit percentage bijna op 70 procent. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Deze bekende ‘opleidingskloof’ is vaak te wijten aan het feit dat hoogopgeleiden beter hun weg naar het opleidingsaanbod weten te vinden dan laagopgeleiden. Bij de andere groep bestaat soms bovendien een ‘angst’ om te leren. 

Kortdurend

Het gaat doorgaans om kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars. ‘Om aan het werk te blijven op de snel veranderende arbeidsmarkt is het voor mensen met betaald werk van belang dat ze zich regelmatig bijscholen. Werkenden, zowel werknemers als zelfstandigen, doen dat vooral buiten de schoolbanken’, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek vast.

De cijfers van de meest recente Raet HR benchmark 2018 laten een net iets ander beeld zien. Daarin geeft 65 procent van de ondervraagde medewerkers gebruik te maken van opleidingsmogelijkheden die zijn werkgever biedt. Wellicht omdat de ondervaagde medewerkers een hoger opleidingsniveau hebben en dus meer cursussen volgen.

Oudere werknemer krijgt nog steeds minder

Hoogopgeleide werknemers worden volgens het CBS ‘beduidend vaker' door hun werkgever gecompenseerd voor het volgen van een cursus dan laagopgeleiden. Daarbij volgen 45- tot 65-jarigen naar verhouding iets minder vaak cursussen dan 25- tot 45-jarigen; een onbekende conclusie voor veel werkgevers. Ook laten mannen zich iets minder vaak bijscholen dan vrouwen.

1000 euro per werknemer

De belangrijkste reden voor werknemers om cursussen te volgen is het beter kunnen uitoefenen van hun werk. Daarnaast zijn bijscholingen relatief vaak beroepsmatig verplicht of eist de werkgever de scholing.

Het budget van een cursus ligt gemiddeld rond de 1000 euro per werknemer, zo bleek al uit eerder onderzoek van het CBS. Voor grote bedrijven ligt dit bedrag rond de 1100 euro. Volgens eerdere cijfers van het CBS zorgt gemiddeld 85 procent van alle bedrijven in Nederland dat hun werknemers op cursus kunnen. In 2015 was dat nog 76 procent. De middelgrote en grote bedrijven doen dit bijna allemaal. (ANP)