Helft toetreders arbeidsmarkt komt vanuit opleiding

Het grootste deel van de toestroom op de arbeidsmarkt (47 procent) kwam in 2015 van mensen die een opleiding volgden, aldus CBS.

Van de groep die in 2015 niet actief was op de arbeidsmarkt, noemde 16 procent het volgen van een opleiding als belangrijkste reden om niet aan het werk te gaan. Het gaat om ruim 600 duizend van de 3,8 miljoen 15- tot 75-jarigen die niet tot de beroepsbevolking behoren. Van degenen die toetreden tot de arbeidsmarkt is wel bijna de helft afkomstig uit die betrekkelijk kleine groep. Dit meldt CBS.
CBS onderzoekt al langer de redenen waarom mensen niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Het kan daarbij onder meer gaan om ziekte, arbeidsongeschiktheid, ouderdom of gebrek aan resultaat. Nu is gekeken naar een verband tussen de genoemde motieven en de toestroom naar de arbeidsmarkt een kwartaal later.
Hieruit blijkt dat in 2015 het grootste deel van de toestroom (47 procent) kwam van mensen die een opleiding volgden en dat eerder als reden opgaven om niet aan het werk te gaan. De kleinste groepen in de toestroom vormen degenen die ouderdom of ziekte/arbeidsongeschiktheid als reden opgaven: respectievelijk 3 en 9 procent van alle instromers.
Hoogte leeftijd voornaamste reden om niet te werken
De groep van 3,8 miljoen die in 2015 niet tot de beroepsbevolking werd gerekend, bestond voor bijna 41 procent uit 65-plussers. Zij geven vooral leeftijd of pensioen op als reden om niet te werken.
Ruim 17 procent van de niet-beroepsbevolking was jonger dan 25 jaar en werkte hoofdzakelijk niet in verband met het volgen van een opleiding.

In de tussenliggende leeftijdsgroepen (25-44 en 44-64 jaar) waren de redenen meer divers. Ziekte en arbeidsongeschiktheid werden met 35 en 46 procent het meest genoemd. Ook zorg, vrijwilligerswerk of ontmoediging werden vaker genoemd dan bij jongeren en 65-plussers.

Volgen van opleiding ook reden voor uitstroom
Bij de uitstroom is het volgen van een opleiding ook de belangrijkste reden om niet (meer) te werken. Daarnaast vormen ouderdom en ziekte of arbeidsongeschiktheid relatief vaak redenen om de arbeidsmarkt te verlaten.