Hoogopgeleide man maakt de meeste woon-werkkilometers

Mannen maken bijna twee keer zoveel woon-werkkilometers als vrouwen, meldt CBS.

Omdat vrouwen vaker parttime werken dan mannen, reizen zij ook minder dagen in de week naar hun werk. Daarnaast wonen vrouwen gemiddeld ook dichter bij hun werk.
Hoogopgeleide werkenden reizen de meeste kilometers naar en van hun werk. Laagopgeleide mannen maken niettemin meer woon-werk kilometers dan hoogopgeleide vrouwen.
Gemiddeld 40 minuten per dag
Op een doordeweekse dag reizen werkende vrouwen gemiddeld 16 kilometer op en neer naar het werk. Bij mannen is dat bijna dubbel zoveel. Op werkdagen zijn mannen met een betaalde baan gemiddeld 40 minuten per dag onderweg naar en van hun werk, vrouwen gemiddeld 28 minuten.
Hoogopgeleiden reizen gemiddeld meer voor het werk dan middelbaar- en laagopgeleiden, vooral omdat ze doorgaans verder van hun werk wonen. Hoogopgeleide mannen leggen op een doordeweekse dag ruim 35 kilometer af in het woon-werkverkeer, laagopgeleide mannen nog geen 26 kilometer.
Hoogopgeleide vrouwen
Het effect van opleidingsniveau op de woon-werk afstand weegt niet op tegen het verschil in reistijd bij mannen en vrouwen. Hoogopgeleide vrouwen zijn gemiddeld 21 kilometer onderweg in het woon-werkverkeer, 5 kilometer minder dan laagopgeleide mannen.
Gemiddeld reizen mannen – de werkenden en niet-werkenden samen – 39 kilometer per dag, vrouwen 29 kilometer. Bijna 30 procent van die kilometers gaan op aan het werk, meer dan 40 procent wordt afgelegd voor een recreatief doel of als vrijetijdsbesteding.
Mannen vaker naar sport en hobby
Nederlanders reizen gemiddeld een half uur per dag in de vrije tijd, vakanties niet meegerekend. Vrouwen gaan vaker op bezoek bij familie, vrienden of kennissen dan mannen. Mannen rijden vaker dan vrouwen naar sport en hobby.