‘HR luistert niet naar ons!’

Hoewel ons hele vak om personeel draait, vinden medewerkers zelf dat ze wel wat meer aandacht verdienen van HR.

Onze focus in het HR-beleid richt zich steeds meer op ‘de mens in de organisatie’. Toch vindt een groot deel van uw medewerkers dat u ze wel eens wat meer aandacht verdienen. Medewerkers verwachten een actievere rol van HR. 38% vindt namelijk dat u er als HR-professional er vooral bent voor de directie en hoger management. 

Dit blijkt onder andere uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek dat Raet samen met marktonderzoekbureau Motivaction uitvoerde. Het ondervroeg hiervoor onder 1420 medewerkers, 607 HR-professionals, 100 bestuurders en 408 zzp'ers.

Geeft u zelf het goede voorbeeld?

Waar zit de pijn dan precies? Wat verwacht men van HR? Een behoorlijk deel van de medewerkers vindt dat de HR-afdeling hen meer moet betrekken in besluiten (42%) en meer moet luisteren naar hun ideeën (38%). Volgens hen is HR er nu vooral voor directie en hoger management (38%). Bovendien denkt maar een minderheid dat de HR-afdeling echt opkomt voor hun belangen (24%). 

Ook blijken medewerkers behoefte te hebben aan een stukje begeleiding en persoonlijke aandacht. En, last but not least: een goed voorbeeld! Food for thought. Bent u zelf het levende voorbeeld van uw HR-beleid? Ontwikkelt u zelf uw talenten? Werkt u aan uw duurzame inzetbaarheid en vitaliteit? Hoe staat het met uw eigen learning agility, het nemen van eigen regie, feedbackvaardigheden? Oftewel: uw totale performance? 

Help medewerker bij ontwikkelen van talenten 

Ook is het uw rol om te weten wat medewerkers individuele talenten zijn (20%), zo is de verwachting. En dat u medewerkers helpt in de persoonlijke ontwikkeling (19%). En daar zijn HR-professionals en bestuurders het ook mee eens. Ook zij menen dat HR een belangrijke rol heeft in het ontwikkelen van talent van medewerkers. 

Recente ontwikkelingen als ‘employee experience’ en ‘employee journey’, geven aan dat HR zich steeds meer richting de medewerker beweegt. En dat is maar goed ook. 

>>> Meer weten? Download de Raet HR Benchmark 2018: Rol van HR special