HR maakt voorzichtige start met HR-analytics

Een beperkte data-infrastructuur en gebrek aan expertise zijn de voornaamste redenen om te aarzelen met data-gedreven HR-beleid.

Dat is een van de conclusies uit een recente wereldwijde enquête door Cubiks over big data, HR-analytics en hoe HR-professionals dit toepassen. De vragen betroffen het huidige datagebruik, de uitdagingen bij de implementatie van HR-analytics en de ambities voor het gebruik ervan.
Korter dan drie jaar
Het gebruik van HR-analytics staat in de kinderschoenen. De meerderheid van de respondenten die aangeven dat ze HR-analytics al gebruiken, doet dit korter dan drie jaar. Slechts twee procent van de respondenten noemt zijn gebruik van HR-analytics ‘gevorderd’.
De uitkomsten lijken aan te tonen dat organisaties die beginnen met HR-analytics vooral behoefte hebben aan de ontwikkeling van in-house vaardigheden dan wel aan het aantrekken van externe expertise. 31 procent van deze organisaties maakt op dit moment gebruik van externe experts voor de ondersteuning van hun HR-analyticsprocessen. 
Het potentieel van HR-analytics is helder
Uit de resultaten blijkt dat HR-professionals het potentieel van HR-analytics zonder meer onderkennen. 91 procent hoopt HR-analytics binnen drie jaar te kunnen toepassen voor performance management. Een flink deel geeft tevens aan HR-analytics te willen toepassen voor selectie, succession planning en leren en ontwikkelen.
Ook tonen HR-professionals zich bezorgd om de beeldvorming over HR-analytics. Men lijkt terughoudend te zijn om een data-gedreven benadering in te zetten in een traditioneel ‘menselijke’ discipline als HRM.