HR meet eigen impact maar mondjesmaat

Metrics hebben we wel onder controle. Maar van cruciale HR-zaken als recruitment, learning of consultancy weten we het effect amper.

HR maakt mondjesmaat gebruik van metrics om de effectiviteit te meten van de HR-afdeling en het personeel. De investeringen in HR-technologie blijven jaar op jaar groeien. Zonder deze ken- en stuurgetallen is het dus lastig om investeringen op dit gebied cijfermatig te verantwoorden. Een gemiste kans. 

Dat blijkt uit het HR Digitaliserings-onderzoek 2018. Dit terugkerende, onafhankelijke en representatieve onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door de CHRO Community en Berenschot. 

Verlof en verzuim-cijfers hebben we wel….

HR heeft het vaakst metrics beschikbaar op het gebied van verlof en verzuim (60 procent). Daarna volgen op afstand salaris/begroting (40 procent) en de HR-functie (33 procent). De hekkensluiter is consulting (8,0 procent).

Hans van der Spek, senior managing consultant van Berenschot, benadrukt dat het hier vooral gaat om metrics over de effectiviteit van interventies: ‘Algemene cijfers als verzuimcijfers zijn in veel organisaties wel beschikbaar, helemaal als zij gebruikmaken van een HR-systeem. Met een druk op de knop rollen de cijfers dan uit het systeem. 

…. maar hoe zit het met de cruciale HR-thema’s?

Weet HR eigenlijk wat het resultaat is van een wervingscampagne? Of van een e-learningtraject? Of van een interventie van de arbodienst, die arbeidsongeschikte werknemers sneller aan het werk moet helpen?’ vraagt Van der Spek zich hardop af. Dat valt tegen.

Voor een antwoord op al die vragen moeten organisaties de slag maken van metrics naar analytics. ‘Dit betekent dat je niet alleen cijfers verzamelt, maar je ook afvraagt wat de impact van HR is geweest.’ Het bekende strategische doel dat menige HR-afdeling al jaren nastreeft, maar nog steeds ver van verwijderd is. Wellicht dat het HR Digitaliserings-onderzoek 2019 hier betere resultaten laat zien. 

Verantwoording
Doel van het HR Digitaliserings-onderzoek 2018 is het in kaart brengen van ontwikkelingen op het gebied van HR-technologie; beleid, werkzaamheden en ervaringen van HR-professionals. In de zomer 2018 zijn de uitnodigingen tot deelname aan het onderzoek per e-mail verstuurd. Ook hebben we gebruik gemaakt van diverse internetsites en internetcommunities om de respons te vergroten. 
Deelname heeft op anonieme basis plaatsgevonden. De resultaten zijn niet te herleiden tot individuele respondenten. 101 respondenten hebben via het internet de vragenlijst ingevuld. Alle gegevens zijn gevalideerd en uitschieters geëlimineerd. De omvang van de steekproeven van alle in dit artikel gepubliceerde onderzoeken zijn voldoende groot om uitspraken te doen over gemiddelden van sectoren en/of functies in Nederland.

Zoekt u een totale oplossing met uw HR software of een HR tool voor een deel van uw HR? Ontdek nu de HRTech 100, dé HR Software & Technologie-database op CHRO.nl. Vind bij elke HR-technologievraag een passende HR software partner.

Gerelateerde artikelen