HR moet eigen tech-kennis bijspijkeren

Digitale impasse bij merendeel bedrijven
HR moet ervoor zorgen dat de organisatie de juiste competenties in huis heeft. Maar aan de eigen competenties rond digitalisering schort het.

HR loopt achter als het gaat om kennis van HR-technologie. Zo geeft u uw eigen kennis op dit gebied een 6,8. Dat blijkt uit het HR Digitaliserings-onderzoek 2018. Dit terugkerende, onafhankelijke en representatieve onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door de CHRO Community en Berenschot. Daarnaast krijgen de techskills van uw eigen HR-afdeling slechts een zuinig zesje. Leren van uw HR-collega’s ligt bij dit onderwerp dus minder voor de hand.

Juiste competenties in huis… of niet?

Hans van der Spek, senior managing consultant van Berenschot, kijkt hier van op: ‘HR-afdelingen moeten ervoor zorgen dat organisaties de juiste competenties in huis hebben. Het valt dan op dat juist HR achterblijft als het gaat om kennis van HR-technologie.’

Ondanks dat de investeringen in het digitaliseren van (HR-)processen jaar op jaar groeien, groeit het vertrouwen over de bijbehorende kennis blijkbaar niet mee. Sterker nog, er lijkt een lichte daling in HR’s tevredenheid. Een jaar eerder gaf u uzelf een 7,0, maar uw afdeling als geheel een magere 6,4, zo bleek uit de resultaten van vorig jaar.

Kwestie van prioriteiten

Volgens Van der Spek is het belangrijkste probleem het stellen van de juiste prioriteiten. ‘Hoe strategischer het onderwerp en hoe langer de tijdas, des te langer duurt het voor HR tot actie komt. Het operationele krijgt intussen de bovenhand, omdat alle aandacht gaat naar die ene vacature die vandaag nog ingevuld moet worden.’

‘Ook hebben veel seniors nieuwe onderwerpen als HR-data en analytics niet meegekregen in hun opleiding. In de hedendaagse curricula van HR-beroepsopleidingen komen deze onderwerpen wel aan bod’, constateert Van der Spek, die ook betrokken is bij deze opleidingen.

Door uzelf bij te spijkeren, kunt u het voortouw nemen bij digitalisering. Bijvoorbeeld door relevante opleidingen of trainingen te volgen op dit gebied. Als uw organisatie hierdoor de vruchten plukt van de digitalisering, zijn de geïnvesteerde euro’s snel terugverdiend.

Verantwoording
Doel van het HR Digitaliserings-onderzoek 2018 is het in kaart brengen van ontwikkelingen op het gebied van HR-technologie; beleid, werkzaamheden en ervaringen van HR-professionals. In de zomer 2018 zijn de uitnodigingen tot deelname aan het onderzoek per e-mail verstuurd. Ook hebben we gebruik gemaakt van diverse internetsites en internetcommunities om de respons te vergroten. 
Deelname heeft op anonieme basis plaatsgevonden. De resultaten zijn niet te herleiden tot individuele respondenten. 101 respondenten hebben via het internet de vragenlijst ingevuld. Alle gegevens zijn gevalideerd en uitschieters geëlimineerd. De omvang van de steekproeven van alle in dit artikel gepubliceerde onderzoeken zijn voldoende groot om uitspraken te doen over gemiddelden van sectoren en/of functies in Nederland.

Zoekt u een totale oplossing met uw HR software of een HR tool voor een deel van uw HR? Ontdek nu de HRTech 100, dé HR Software & Technologie-database op CHRO.nl. Vind bij elke HR-technologievraag een passende HR software partner.