Innovatie: Nederland eindelijk koploper

Nederland is in 2016 voor het eerst leidend in Europa op het gebied van innovatie.

Samen met Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden, vormt Nederland de kopgroep van landen die minimaal twintig procent boven het Europese gemiddelde scoren. Dit blijkt uit het European Innovation Scoreboard 2016 dat de Europese Commissie gisteren bekend maakte. 
Motor is van onze concurrentiekracht 
De stap van innovatievolger naar innovatieleider is een ambitie die het kabinet heeft vastgelegd in de Rijksbegroting 2016. Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) ziet hierin het bewijs dat het kabinetsbeleid om de kenniseconomie te versterken werkt. 
‘Hierin investeren is belangrijk, omdat innovatie de komende decennia de motor is van onze concurrentiekracht en economische groei,’ aldus de minister. De Europese Commissie kijkt bij het opstellen van de lijst naar de voor innovatie benodigde randvoorwaarden in zowel het bedrijfsleven als de publieke sector. Er wordt in totaal op 25 indicatoren getoetst. 
Private investeringen in onderzoek en ontwikkeling 
Nederland is voor het eerst innovatieleider in plaats van innovatievolger, onder andere omdat er volgens het rapport vooruitgang is geboekt bij de hoeveelheid private investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Ook wordt in toenemende mate onderzoek daadwerkelijk door het bedrijfsleven omgezet in producten en diensten en is het aantal hoger opgeleiden in Nederland gegroeid.
Het EIS vergelijkt elk jaar de onderzoek- en innovatieprestaties van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast analyseert het rapport de relatieve sterktes en zwaktes van de onderzoeks- en innovatiesystemen. Het EIS hanteert vier categorieën: innovatieleider, innovatievolger, gemiddelde innovator en zwakke innovator.
 
Voordeel van bijna één miljard euro 
In juni maakte minister Kamp nog bekend dat bijna 23.000 Nederlandse bedrijven, waarvan 97 procent uit het MKB, in 2015 een voordeel van bijna één miljard euro hebben gehaald uit innovatieregelingen van het ministerie van EZ om onderzoek en ontwikkeling te bevorderen.