Waar is HR’s langetermijnvisie?

De langetermijneffecten van het HR-beleid ontbreken te vaak in het jaarverslag.

Te veel bedrijven zeggen in hun jaarverslag te weinig over welke waarde zij in de toekomst willen leveren wat betreft het milieu en het sociale, menselijke aspect van hun bedrijfsvoering. Een duidelijke visie op dit soort toekomstige bedrijfsprestaties ontbreekt te vaak. 

Dat stellen onderzoekers van KPMG in het rapport Extending Horizons. Het onderzoek analyseert of de jaarverslagen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen en niet-beursgenoteerde bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljard dollar voldoende inzicht geven over het toekomstige succes van het bedrijf. Dat blijkt namelijk tegen de vallen.

Langetermijnstrategie van HR

Factoren die meer zeggen over dit soort toekomstwaarde zijn volgens de onderzoekers de kwaliteit van research & development, de merkwaarde maar ook het menselijk kapitaal van het bedrijf. De langetermijnprestaties van HR dus.

Meer informatie in het jaarverslag hierover is nodig voor beleggers rondom de besluitvorming om wel of niet in de onderneming te investeren. Met name om een inschatting te kunnen maken hoe het betreffende bedrijf is voorbereid op de toekomstige ontwikkelingen.

Lees ook: Dit gebeurt er als we stoppen met kwartaalcijfers

Rapporteer over scenario's

Het jaarverslag van bedrijven heeft dan ook een grondige revisie nodig, stelt Mark Vaessen, partner bij KPMG. 'Dat geldt ook voor de manier waarop ondernemingen naar hun strategie en sturing kijken', aldus Vaessen. Minder dan 10 procent geeft inzicht in de indicatoren die de verwachte gezondheid op lange termijn aangeven.' 

Huidige verdienmodellen zijn veelal gevoelig voor ontwrichtende trends, zoals de technologische ontwikkelingen en de beschikbaarheid van grondstoffen. Oplossing volgens KPMG: geef inzicht over hoe dit soort factoren uw bedrijfsvoering op de lange termijn beïnvloeden, bijvoorbeeld door over mogelijke scenario’s te rapporteren.

Heb je praktisch inzicht in financieel management? Beheers kosten en doe de juiste investeringen. Volg de cursus Financieel Management voor niet-financiële managers en groei door tot een volwaardig gesprekspartner van je financiële collega’s.