Koolmees: geen ontslagboete meer in de nieuwe NOW-regeling

Werkgevers die vanaf 1 juni gebruik maken van de verlengde NOW-regeling kunnen na die datum mensen zonder boete ontslaan, aldus minister Koolmees.

Op dit moment krijgen bedrijven die de NOW-regeling gebruiken een forse boete als zij alsnog werknemers ontslaan in de subsidieperiode. Koolmees liet bij praatprogramma Op1 weten dat het kabinet de regeling gaat verlengen. Daarbij worden de voorwaarden aangepast, waaronder het vervallen van de boete op het ontslag van medewerkers.

Het kabinet zal in elk geval met een tweede steunpakket voor ondernemers komen, aldus de minister. De D66-minister geeft toe dat de economische impact van de coronacrisis langer zal aanhouden dan het kabinet aanvankelijk gedacht. Hij stelt dat het “onvermijdelijk is dat er alsnog bedrijven failliet gaan en mensen hun baan kwijtraken. Bedrijven zullen ook moeten reorganiseren, hetgeen nodig kan zijn om andere banen in het bedrijf te behouden.”

“Verstandig economisch beleid”

Van het eerste steunpakket is inmiddels door circa 110.000 bedrijven gebruik gemaakt, met in totaal 1,8 miljoen medewerkers en nog eens door 340.000 zzp’ers. Waar het eerste steunpakket bedoeld was als vangnet om de eerste klap op te vangen, stelt het kabinet dat er nu een andere fase ingaat. “Die volgende fase vraagt om verstandig economisch beleid”, aldus de minister.  

“Het kabinet wil in de verlengde steunperiode werknemers actief gaan helpen met het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever,” zegde de minister toe. Hij suggereerde onder meer op steun voor om- of bijscholing van werknemers. Ook zei Koolmees geen ontslag-regen te verwachten.

“Werkgevers hebben tot voor kort erg veel moeite moeten doen om kandidaten te vinden voor moeilijk vervulbare vacatures. Zij zullen deze schaarse medewerkers nu niet zomaar ontslaan, is mijn verwachting.” Dit staat haaks op recente onderzoekscijfers van CBS, KvK, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW. Daaruit blijkt dat de helft van de Nederlandse ondernemers faillissement vreest als de crisis langer dan 3 tot 6 maanden duurt.  

Nieuwe voorwaarden NOW-regeling 2.0 

Het kabinet en de sociale partners overleggen momenteel over de precieze regels die bij het tweede pakket zullen gaan gelden. In de komende weken komt het kabinet met de details van het tweede steunpakket. Koolmees herhaalde dat er nieuwe voorwaarden zullen komen voor bedrijven die gebruik willen maken van de NOW-regeling. Zo zullen ondernemingen geen winst of dividend meer mogen uitkeren en geen eigen aandelen meer mogen inkopen

In een Kamerbrief van 10 april gaf de minister al aan dat de NOW, die open staat voor omzetverlies voor een periode van drie maanden, startend in maart, april of mei 2020, maar dat een verlenging van de regeling met drie maanden tot de mogelijkheden behoort. De verlenging zou dan een tegemoetkoming betreffen voor de loonkosten in een periode van 3 maanden, startend in juni, juli of augustus 2020.