KPMG luidt noodklok over bestuurssamenstelling bedrijven

Gezocht: 33 topvrouwen voor 28 beursbedrijven
Het samenstellen van een geschikte Raad van Bestuur vormt voor veel bedrijven een steeds groter obstakel, aldus accountantsorganisatie KPMG.

Minder dan 40% van de bedrijven is op dit moment tevreden over de samenstelling van het bestuur en de combinatie van vaardigheden en ervaring van de leden. Ruim de helft ziet dan ook ruimte voor aanzienlijke verbeteringen in de samenstelling om de onderneming door de huidige, onzekere tijden heen te leiden.
Een grote uitdaging
Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim tweeduizend bestuurders, leidinggevenden en commissarissen van ondernemingen in bijna vijftig landen. Vooral het vinden van voldoende talentvolle bestuurders die passen bij de langetermijnstrategie is een grote uitdaging.
Daarnaast vinden bedrijven het lastig om bestuurders te vinden die beschikken over de vereiste deskundigheid en ondernemingservaring om adequaat toezicht te kunnen houden en afstand te kunnen nemen van het traditionele denken. Veel bedrijven heroverwegen de wijze waarop zij het bestuur samenstellen.
Talentvolle bestuurders essentieel
‘De beschikbaarheid van talentvolle bestuurders in de bestuurskamer is van essentieel belang voor het lange-termijnsucces van een onderneming,’ zegt Tom van der Heijden, partner bij KPMG.
Volgens Van der Heijden geeft van de onderzochte bestuurders zo’n 60% aan dat er een grote behoefte is aan meer verscheidenheid in de achtergrond en de gezichtspunten van de bestuurders.
Grootste obstakels
Uit het onderzoek van KPMG blijkt ook dat ruim 40% weerstand ervaart bij het verbeteren van de kwaliteit van het bestuur omdat vastgehouden wordt aan de ‘status quo’. Van der Heijden: ‘Vooral dit laatste obstakel vormt een belangrijke bedreiging om een hogere kwaliteit van bestuur te garanderen.’
Om de kwaliteit van het bestuur in stand te houden beschikken bedrijven over twee belangrijke mechanismen, grondige evaluaties van het bestuur en formele opvolgingsplannen. Van der Heijden: ‘Bedrijven onderkennen wereldwijd het belang van een goede opvolging om de samenstelling op peil te houden. Maar minder dan 15% geeft aan dat zij een opvolgingsplan hebben dat afgestemd is op de toekomstige behoefte van de onderneming.
Daarbij ervaren bestuurders dat te beperkt mogelijkheid is om niet presterende bestuurders uit hun functie te ontheffen. Van der Heijden: ‘Dat staat een constante hoge kwaliteit van bestuur in de weg.’