Flinke krapte financiële professionals in 2017

HR moet rekening houden met stijgende salarissen en hogere kosten voor de inhuur van zelfstandige financiële specialisten.

Dat zegt recruitmentorganisatie Robert Walters, die vandaag zijn jaarlijkse Salary Survey publiceert.

Digitalisering grote aanjager binnen finance & accounting
Aanhoudende economische groei zorgde in 2016 voor toenemende vraag naar accounting & finance professionals, zowel om uitbreiding van organisaties te ondersteunen als om strategische projecten te leiden en uit te voeren. 

Steeds verdergaande digitalisering van financiële processen zal ook in 2017 voor veel vraag naar gespecialiseerde professionals zorgen. Ook in het junior segment zorgen digitale projecten voor veel vacatures. Bedrijven kiezen steeds vaker voor het werven van hoogopgeleide startende controllers en accountants om hun finance teams inhoudelijk te versterken. 

Rob Vermaak, Managing Director Benelux: “Wij voorzien in het junior- en middensegment een markt met versterkt kandidaatgedreven karakter. HBO- en academisch geschoolde financials hebben zelfs hun eerste contract vaak al getekend voordat ze hun diploma hebben opgehaald. Ook in het senior segment is steeds meer beweging zichtbaar. Dat is hét signaal dat de mobiliteit over de gehele arbeidsmarkt weer op gang komt. Er is weer vertrouwen, mensen durven weer van hun plek te komen.”

Vraag naar specialisten binnen het bank- en verzekeringswezen
Ondanks grootschalige bezuinigingen binnen banken en financiële instellingen spelen ook daar veel projecten, met name rond implementatie van wet- en regelgeving, digitalisering en wijziging van systemen. Het updaten van verouderde systemen vereist inzet van gespecialiseerde professionals op het snijvlak van finance, risk en IT. Beschikken over toekomstbestendige systemen maakt onderdeel uit van de grote druk waaronder instellingen staan om te voldoen aan diverse reguleringen zoals MiFID II, Basel III, AnaCredit en IFRS 9. 

Vermaak: “Finance professionals met een specialisme binnen compliance, regulatory reporting en risk zullen veelgezocht blijven in 2017. Nu de onduidelijkheden rond Wet DBA wat opgeklaard zijn verwachten wij ook een aantrekkende vraag naar interim professionals op dit gebied.”

Om talent binnen te halen en te behouden adviseert Vermaak om wervingsprocessen kort te houden en de organisatie zo aantrekkelijk mogelijk  te maken. “Hoogopgeleide kandidaten zijn zeer ambitieus. Zij verwachten dat ook van hun werkgever. Professionals zoeken vooral ontwikkelmogelijkheden, carrièrekansen, verbinding met collega’s en ze willen trots zijn op hun werk. Werkgevers moeten daarop anticiperen.” 

Gerelateerde artikelen