Kun je van tevoren aantonen wat een investering in personeelsbehoud oplevert?

‘Finance meets HR to accelerate learning’. Dat was het thema van Public Finance 2016. Waar het jaarcongres zich tot nu toe vooral richtte op zaken in de publieke sector die op het gebied van finance spelen, werden dit jaar voor het eerst ook HR-professionals aangehaakt. In de praktijk blijken de twee vakgebieden vaak een overlap te hebben, en beide staan voor soortgelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van budgetverantwoording. Niet zo gek dus, dat dit soort onderwerpen prominent ter sprake kwam tijdens de door Oracle gefaciliteerde Round Table-sessie.

Onder leiding van Kevin Motard, gingen achttien HR- en financeprofessionals uit de publieke sector in gesprek over actuele thema’s waar zij mee te maken hebben. Zo kwam al snel naar voren dat sommige HR-professionals het vreemd vinden dat hun afdeling vaak moet rapporteren aan finance, en daardoor zelf geen deel uitmaakt van het managementteam. Maar ook kostenbesparingen zijn een terugkerend thema. Dit werd ook duidelijk in een eerder gepubliceerd onderzoek van Deloitte.

Een begrijpelijk standpunt, als je kijkt naar de uitdagingen waar HR in de dagelijkse praktijk mee te maken heeft. De afdeling ontkomt bijvoorbeeld niet aan het feit dat de wereld steeds meer digitaliseert, en dat ook de organisatie hierin mee zal moeten gaan om personeel te behouden. Uiteraard is digitalisering ook een thema dat speelt bij finance, maar volgens bij de door Oracle gefaciliteerde Round Table aanwezigen verschillen de specifieke thema’s dusdanig dat beide afdelingen onderdeel zouden moeten zijn van de bestuurstafel.

Verrassende inzichten
Meer verrassende inzichten waren er ook. Zo deelden twee verschillende HR-professionals de conclusies dat de zogenaamde millennials minder hechten aan vrijheid dan ze dachten. Beiden hadden met hun werkgever een pilot opgezet om de organisatie van binnenuit te transformeren. Daarvoor werd een klas van jonge starters aangenomen, zogenaamde high-potentials. De opdracht die zij meekregen was: denk out-of-the-box en kijk met een frisse blik naar onze organisatie. Maar hoewel ze die opdracht in relatief grote vrijheid mochten uitvoeren, bleek dat de jongeren al snel behoeften hadden aan functieomschrijvingen en duidelijke kaders waarbinnen ze hun werk moesten uitvoeren. 

Maar komt dat omdat millennials inderdaad minder waarde hechten aan hun vrijheid dan wordt gedacht? Of heeft het wellicht te maken met de organisatie, die ze al dan niet onbewust toch in het gareel duwt? Een belangrijke vraag gezien de aantrekkende economie. Veel mensen kiezen namelijk voor een baan in de publieke sector omdat ze er minder bang zijn voor ontslag. Daardoor ontstaat nu het risico dat ze de overstap willen wagen naar het bedrijfsleven. Hoe houd je ze als organisatie dan toch binnen? Hiervoor zijn vele antwoorden te formuleren. 

Investeringen verantwoorden
De Oracle Round Table-sessie die anderhalf uur duurde is niet lang genoeg om erg diep in te gaan op die vraag. Maar dat het antwoord ligt in strategische personeelsplanning, daar waren de meeste aanwezigen het wel over eens. Tegelijkertijd worstelden veel van hen met de uitdaging om de daarvoor benodigde investeringen te verantwoorden. Hoe toon je vooraf aan wat de opbrengst zal zijn van een investering op het gebied van personeelsbehoud? Een vraag die finance en HR samen zullen moeten beantwoorden.