Kwaliteit management hand in hand met bedrijfsprestaties

Tijd om de kwaliteit van uw management een boost te geven? Onderzoek laat zien dat die hand in hand gaat met bedrijfsprestaties.

Een goed geleid bedrijf werpt zijn vruchten af. Dat komt naar voren uit onderzoek onder ongeveer 450 grotere industriële bedrijven. Dit gezamenlijke onderzoek is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De onderzoekers vonden een duidelijk positieve samenhang tussen de overallkwaliteit van het management en de gemiddelde arbeidsproductiviteit. Met andere woorden, beter geleide bedrijven zijn gemiddeld productiever dan minder goed geleide bedrijven.

Andere factoren

De beloning van de CEO speelt ook een rol. Zo hangt de managementkwaliteit positief samen met het salaris van de CEO. Daar zitten echter wel grenzen aan, want het positieve verband lijkt te stagneren boven een salaris van 600.000 euro.

Een andere factor is het aantal jaren dat de CEO leidinggeeft bij het bedrijf. Daarbij geldt dat de langstzittende CEO’s werken bij bedrijven met de laagste managementkwaliteit. CEO’s die nog maar kort op hun plek zitten, halen de beste scores.

Vier terreinen

De onderzoekers bepaalden de kwaliteit van het management door interviews te houden met senior managers. Daarbij kregen zij detailvragen over bedrijfsprocessen. Deze vragen hadden betrekking op vier terreinen:

  1. de inrichting van werkprocessen en operaties;
  2. doelstellingen voor de lange termijn en de vertaling naar haalbare doelen voor de korte termijn;
  3. het verzamelen, analyseren en vertalen van prestatiedata voor het monitoren van de realisatie van de gestelde doelen;
  4. personeelsmanagement in brede zin.

Volgens de onderzoekers is het oordeel hierover theoretisch onderbouwd en gevalideerd door publicatie in wetenschappelijke tijdschriften.

Bron: CBS / Beeld: Shutterstock