Maandag beste dag om vacatures te plaatsen

Wie de grootste vijver van potentiële kandidaten wil bereiken, plaatst online vacatures voortaan op maandag.

Waarom? Simpel, zegt onderzoek van vacaturesite Indeed: de meeste werkzoekenden zoeken aan het begin van week naar vacatures. Werkgevers die hun vacatures voortaan op maandag plaatsen, bereiken dus een groter aantal potentiële kandidaten.

Voor het onderzoek verzamelde Indeed in 2016 data van zo’n 200 miljoen unieke gebruikers van de website. De data zijn afkomstig van wekzoekenden uit België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland.

Hoewel er verschillen zijn in de timing, zoeken de meeste Europeanen allemaal aan het begin van de week naar een baan. Maandag en dinsdag zijn over het algemeen even populair, hoewel de Britten en Ieren een lichte voorkeur hebben voor dinsdag.

Pak de late ochtendpiek

Ook bekeek Indeed de populairste tijdstippen om op zoek te gaan naar een baan (daarmee hielden ze rekening met tijdsverschillen). Op de eigen website piekte de aantallen bezoekers in alle landen tussen 11.00 en 13.00 uur. De Duitsers gaan hierbij het vroegst aan de slag, terwijl de rest pas later op de dag zijn of haar laptop of smartphone erbij pakt.

En de Nederlanders dan? Die doen het ’s ochtends, samen met de Britten en Ieren, rustig aan. Nederlandse baanzoekers zijn doordeweeks bovendien veelal ’s avonds actief.

Weekend is heilig

Snelle les van Indeed: plaats nieuwe vacatures dus het liefst op maandag- of dinsdagochtend. Dat komt ook overeen met algemenere bezoekcijfers van vacaturesites. Maar: natuurlijk is de concurrentie op deze piekdagen enorm.

Wie de massa wil ontlopen en z’n kansen denkt te pakken in het weekend: niet doen. Het weekend blijkt heilig. De zoektocht naar vacatures ligt van donderdagavond tot en met zondagmiddag vrijwel stil.