Medewerkers Europees Patentbureau in actie tegen angstcultuur onder ‘onaantastbare’ leider

Onder het motto ‘Genoeg is genoeg’ demonstreren de medewerkers op Plein 1813 in Den Haag. Met de demonstratie roepen zij staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op om actie te ondernemen tegen Benoît Battistelli en tegen de angstcultuur die hij heeft gecreëerd.

Het personeel van het European Patent Office, een Europese organisatie gevestigd in Rijswijk, is het zat om te leven en werken onder deze directeur. ‘Deze regeert met ijzeren vuist, duldt geen in- of tegenspraak, ontslaat mensen naar believen, plaatst ze terug in functie, drukt wijzigingen in arbeidsvoorwaarden er eenzijdig door en demotiveert zo de hele organisatie,’ aldus de FNV.

Wantoestanden bij Nederlands werkgever eerder aangepakt
‘Het kan toch niet dat de Nederlandse regering dit soort misstanden toestaat op eigen bodem? Als dit soort wantoestanden bij een Nederlandse werkgever hadden plaatsgevonden, was de wereld te klein geweest’, aldus Marieke Manschot, bestuurder bij FNV Overheid.

‘Battistelli mag zich niet kunnen verschuilen achter immuniteit. Het is de hoogste tijd dat staatssecretaris Van Dam optreedt en opkomt voor de medewerkers van het EPO. De FNV staat pal achter deze medewerkers.’

Vorig jaar februari bepaalde het Gerechtshof in Den Haag dat Battistelli zich moet houden aan de regels en afspraken zoals deze staan genoemd in de European Convention on Human Rights en in de verdragen van de Internationale Labour Organisation (ILO).

Nederlandse rechter niet bevoegd tot uitspraak
Battistelli stelt dat de uitspraak niet uitvoerbaar is vanwege zijn immuniteit. Hierbij krijgt hij de steun van de Nederlandse staat. Deze geeft aan dat het Nederlandse rechtssysteem hier geen uitspraak in kan doen. Manschot: ‘Zo laat de Nederlandse overheid een regime van angst en willekeur bestaan op eigen bodem. Dit moet stoppen, en wel zo snel mogelijk.’