Meike Salvadó, Royal HaskoningDHV: ‘Altijd vragen we: is het toekomstbestendig?’

Mensen zijn bepalend voor het succes van het wereldwijde ingenieurs- en consultancybedrijf Royal HaskoningDHV.

Fotografie: Anko Stoffels

De ontwikkeling van medewerkers, het aantrekken van nieuw talent en het creëren van een bedrijfscultuur die de transformatie van het bedrijf mogelijk maakt, zijn belangrijke elementen in de people-strategie. 

Want mede door de digitalisering ondergaat het werk van ingenieurs een metamorfose. Een mooie uitdaging voor HRM, onder leiding van HR-directeur Meike Salvadó. 

Uitdagingen voor HR

Klimaatverandering,  energietransitie, verstedelijking en digitalisering… De wereld verandert, en daarmee ook het werk van de ingenieurs, projectmanagers en consultants van RoyalHaskoningDHV. Dat zorgt voor uitdagingen voor de Human Resource Management afdeling. 

Want hoe trek je talent aan en hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich continu kunnen blijven ontwikkelen om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen? En welke cultuur is daarvoor nodig? 

Sterke positie

“In een veranderende wereld hebben ingenieurs, met hun focus op steden, water, transport en industrie, een sterke positie om een positieve impact te hebben op mensen en hun leefomgeving”, zegt Meike Salvadó. 

“Door de vele veranderingen in de maatschappij moeten wij steeds innovatievere oplossingen bedenken. Dat vraagt andere vaardigheden dan voorheen en dat brengt uitdagingen met zich mee, ook voor HRM. 

“We trekken nieuwe talenten aan en besteden in onze organisatie veel aandacht aan de voortdurende professionele en persoonlijke ontwikkeling van onze mensen.”   

Veiliger wereld

Het bijna 140 jaar oude Royal HaskoningDHV heeft 6000 medewerkers in 140 landen. “Onze mensen zijn trots om hier te werken, om samen te werken aan een betere samenleving en de levens van grote groepen mensen wereldwijd gemakkelijker, gezonder en veiliger te maken.” 

‘Enhancing Society Together’, de missie van Royal HaskoningDHV, is daardoor relevanter dan ooit. “Bij alles wat we doen, vragen we ons af: is het toekomstbestendig, voegen we waarde toe voor onze klant en de samenleving?

“En hoe maken we zo min mogelijk gebruik van natuurlijke grondstoffen en energie? Op die manier vertalen we de missie van ons bedrijf door in onze dagelijkse werkzaamheden” 

Commerciële rol 

Meike Salvadó studeerde civiele techniek aan de TU Delft en kwam twaalf jaar geleden bij Royal HaskoningDHV in dienst. Eerst in een commerciële rol in het buitenland en later in corporate strategie. Per 1 februari 2019 kan ze als HR Directeur de strategie die ze mede ontwikkelde, vertalen naar de people-strategy. 

“Ik ken het bedrijf, ik ken de business en de strategie. De enige manier om onze strategische ambities te kunnen waarmaken, is met en door mensen. En met een passende cultuur. Dat is de uitdaging waar we nu als HR-team voor staan.” 

Mensen en cultuur 

Snel na haar aantreden als HR Directeur begon Meike met het opstellen van de people strategy voor Royal HaskoningDHV, die vervolgens wordt vertaald in de functionele HR-strategie. Het mogelijk maken van de transformatie van het bedrijf door middel van mensen en cultuur is daarbij een belangrijk onderdeel.

“Onze ingenieurs gaan op een andere – meer digitale manier – werken en diensten aan onze klanten leveren, waarbij opleidingen en continue blijven leren enorm belangrijk zijn. Wij helpen onze mensen hun ambities te realiseren door mogelijkheden te bieden zich verder te ontwikkelen. 

Digital Academy 

“De door ons zelf ontwikkelde  – en inmiddels door het KIVI (Koninklijk Instituut Van Ingenieurs) geaccrediteerde –  Digital Academy is een mooi voorbeeld. Middels deze Academy kunnen onze mensen zich verdiepen in onder meer BIM, python, scrum, parametrisch ontwerp, programmeren en visualisatie. 

“Daarnaast hebben we voor onze nieuwe digitale producten ook ander talent nodig, zoals data-scientisten, software-developers en software-verkopers. Naast recruitment zijn we zijn ook actief bezig met  overnames, met name op data-sciencegebied. 

“Kennis van data-science, samen met onze robuuste domeinkennis is een enorm krachtige combinatie voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen.” 

Talenten werven  

HR-stokpaardje ‘diversiteit’ is bij Royal HaskoningDHV een vanzelfsprekendheid en niet slechts een nice to have. “Het gaat om meer dan alleen geslacht en nationaliteit”, zegt Meike. “Wij geloven in teams die staan voor diversity of thought. 

“Dit is nodig om op een hoog tempo te blijven innoveren. Wij werven daarom met succes talenten met verschillende specialismen, achtergronden en vaardigheden.”

In het executive-team van Royal HaskoningDHV zitten vijf mannen en drie vrouwen. “Voor een ingenieursbureau, toch vaak gezien als mannenbastion, is dat een mooie samenstelling.” 

Afgestudeerde ingenieur op HR 

Of er geen fronsende wenkbrauwen waren, toen de HR-professionals in haar team hoorden dat de nieuwe directeur een in Delft afgestudeerde ingenieur civiele techniek, afkomstig uit de hoek van de bedrijfsstrategie, bleek? 

“Daar zal in het begin zeker iets van zijn gezegd en gevonden”, glimlacht Meike Salvadó. “Ik heb inmiddels het vertrouwen gewonnen en we zijn hierdoor als team alleen maar sterker geworden. Ik heb ervoor gezorgd dat HRM weet hoe we bijdragen aan het succes van het bedrijf. 

“Bovendien ben ik ervan overtuigd dat een manager niet alles hoeft te weten. Samenwerking en vertrouwen zijn dan heel belangrijk.” 

Medewerker staat centraal 

Waar HRM bij Royal HaskoningDHV over vijf jaar staat? “We leveren een belangrijke bijdrage aan het succes van het bedrijf als geheel, talentmanagement is een van onze belangrijkste pijlers. De medewerker staat centraal in alles wat we doen.

“En we gebruiken data en insights om betere beslissingen te nemen. Oftewel: we are one with business, employee centric and data driven. En dat natuurlijk met een lean en agile HR-team om de verandering van de toekomst aan te kunnen.” 

Dilemma’s
Beslissingen door iedereen gedragen?
“Mensen zo veel mogelijk meenemen, dan is de kans dat beslissingen succesvol worden uitgevoerd groter” 
Jongeren of seniors? 
“De kracht zit in de combinatie; kennis en vaardigheden kunnen elkaar enorm versterken.”
Wendbaar en agile of altijd eerst die regelgeving? 
“Wendbaar en agile.”
Personeel dwingen nieuwe situaties te handelen en de bedrijfscultuur veranderen? 
“De bedrijfscultuur veranderen, door te sturen op het gedrag van de mensen.” 
Ondernemerschap stimuleren?
“Ja, altijd.”
Compliance belangrijk of belemmerend?
“Belangrijk!”
Risico’s nemen of uitglijders voorkomen?
“Zorgvuldig afgewogen risico’s nemen. En van fouten leren”
  

 

Persoonlijk 
Gezin getrouwd, twee zoons (2 en 5 jaar), een dochter (10 jaar)
Hobby, sport “Hardlopen; ik probeer dagelijks tijd te maken om even te sporten.”
Muziek “Ik luister liever naar podcasts.”
Hét vakantieland “Thailand voelt nog steeds als “thuis”, we hebben daar zeven jaar gewoond.”
Auto “Onze leasevloot is inmiddels 100% elektrisch.”