1 op de 3 medewerkers gebruikt liefst eHealth via werkgever

Maar liefst 89% van de Nederlandse werknemers staat positief tegenover eHealth-oplossingen.

Van de Nederlandse werknemers is 89% bereid een dergelijke oplossing te willen uitproberen. Aangeboden via de eigen werkgever, heeft 29% meer vertrouwen in het product dan wanneer dit van een – andere – eHealth-aanbieder afkomstig is. Dit concludeert het Health on Demand rapport van adviesbureau Mercer.

Deze cijfers zijn een belangrijke graadmeter voor de toekomst van eHealth-oplossingen in Nederland, stelt Peter Abelskamp, Business Leader Corporate bij Mercer Nederland: “De cijfers laten zien dat werknemers hierin bovenmatig geïnteresseerd zijn. 

“Voor werkgevers zijn eHealth-oplossingen een kostenefficiënte manier om hun personeel gezond te houden, bij te dragen aan minder ziekteverzuim en dus lagere zorgkosten.” 

Videobellen met psycholoog 

Hierbij kan gedacht worden aan online bewegings- en gezonde voedingsprogramma’s – onder begeleiding van een coach – of videobellen met een psycholoog. Omdat het vertrouwen van medewerkers in werkgevers groot is, ligt hier volgens Abels voor organisaties een serieuze kans om succesvol met digitalisering aan de slag te gaan. 

Er wordt al langer gewezen op de rol die werkgevers kunnen spelen voor de gezondheid van hun medewerkers, en daarmee ook op de zorgkosten in Nederland. Het ‘Onderzoek naar duurzame inzetbaarheid onder medewerkers’ (april 2019) door Mercer wees in dezelfde richting. 

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat wanneer werkgevers op de juiste manier in hun personeel investeren, de kans op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kleiner wordt. En zorgkosten daarmee afnemen. 

Voorzien in eHealth-oplossingen rol van zorgverzekeraars en overheid 

Zowel werkgevers als werknemers zien het aanbieden van eHealth-oplossingen in eerste instantie als voornaamste taak van zorgverzekeraars; 41% van de medewerkers, tegenover 39% van de werkgevers. 

In tweede instantie wordt de overheid aangewezen. 37% van de medewerkers en 29% van de werkgevers vindt dit een taak voor Den Haag.

Werkgevers kunnen echter een essentiële functie vervullen binnen de transformatie van de gezondheidszorg. eHealth-oplossingen kunnen de kwaliteitsgezondheidszorg betaalbaarder én beter beschikbaar maken.

Welzijnsprogramma’s hoog op agenda bedrijfsleven 

Meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers (52%) geeft aan de komende vijf jaar meer te zullen investeren in eHealth-oplossingen, omdat zij erop vertrouwen dat dit bijdraagt aan het duurzaam inzetten van hun personeel. 

Met welzijnsprogramma's richten zij zich vooral op: werknemers aantrekken en behouden, het verbeteren van de productiviteit en het optimaliseren van werkprestaties, arbeidsmoraal en betrokkenheid. 

De werkgevers uit het onderzoek vertrouwen erop dat eHealth-oplossingen hieraan bijdragen. 60% verwacht hiervan veel impact op het energieniveau van het personeel. 40% verwacht dat het bijdraagt aan het behouden van personeel. 

Over het onderzoek
Het onderzoek ‘Health on Demand’ is gehouden onder meer dan 16.500 werknemers en 1.300 senior decision-makers uit 13 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië.