MKB-voorzitter: ‘Banengroei door positieve stemming ondernemers’

Dat ondernemers positief zijn en economisch vertrouwen hebben, zorgt momenteel duidelijk voor banengroei, aldus Michaël van Straalen.

De MKB-voorzitter zei dit vrijdag in een interview met het FD. ‘Je ziet wel fluctuaties in dat vertrouwen, maar algeheel zit het op een heel redelijk niveau’. De cijfers laten dat ook zien. Volgens het CBS zit de banengroei op het hoogste niveau sinds 2008-2009.
Ondernemers investeren meer
Volgens Van Straalen is in het gehele mkb meer vertrouwen te voelen. Dat bleek eerder deze week ook uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Ondernemers verwachten meer investeringen te doen in de tweede helft van 2016. Het ondernemersvertrouwen, dat de stemming van ondernemers weergeeft, blijft in het derde kwartaal sterk positief met 7,9, maar is wel iets lager dan vorig kwartaal.
Weer groeien op eigen kracht
‘We moesten het een tijdje wel erg sterk van de export hebben. Inmiddels draait de binnenlandse economie beter en kunnen we op eigen kracht groeien. Dat zie je terug bij mkb’ers op de binnenlandse markt.’
Met name ondernemers in de bouw en groothandel hebben veel vertrouwen in de economie. Voor andere sectoren, zoals de bloemenhandel, zijn er ook onzekerheden door de aangekondigde Brexit.
Stijging aantal vaste contracten
Het toenemende vertrouwen in het bedrijfsleven is goed voor de werkgelegenheid. Volgens het CBS waren er in juli 116.000 banen meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Een dergelijke toename is sinds 2009 niet meer voorgekomen. Ook het aantal werknemers met een vast contract is voor het eerst sinds de economische crisis weer toegenomen.
Of deze trend zich zal voortzetten durft Van Straalen niet te voorspellen. ‘Ik zie ondernemers groeien en graag meer vast personeel in dienst nemen. Maar ik zie minstens zo vaak dat ze vanwege de risico’s en onzekerheden juist flexibele krachten aannemen.’