Natascha van Beek: ‘Bij Hays werven we gedreven’

Haar eerste honderd dagen als Directeur People en Culture van recruitment-groep Hays zitten erop.

“Er werken hier veel jongeren, leergierige twintigers en dertigers. Ik zie het als grote uitdaging nog meer te bouwen aan behoud van talent,” zegt Natascha van Beek.
 
Hays is wereldwijd actief en geldt in Nederland als toonaangevend marktleider. De wereldwijd opererende recruiter helpt jaarlijks 300.000 mensen aan een nieuwe baan, werkt met 6.800 specialisten, waarvan 300 op het Nederlandse hoofdkantoor. 

Interim-manager HR 

Van Beek kent de branche; zij werkte eerder bij Yacht, eerst in een business-functie, daarna als HR professional. De afgelopen vier jaar was ze als interim-manager HR en loopbaancoach actief voor onder andere VodafoneZiggo.

“Bij Hays werven we gedreven”, vertelt ze. “We richten ons op de intrinsieke motivatie van medewerkers. Het gaat erom dat mensen iets uit zichzelf willen en niet omdat anderen daarop aandringen. Mijn grote doel is het creëren van een positieve belevingswereld. Dat mensen scherp blijven, in de ochtend opstaan en denken ‘Yes, fijn, dít ga ik vandaag dus doen!’”

Schone lei 

Bij Hays begon Natascha van Beek in augustus met een schone lei op Human Resources. “Als enige”, lacht ze. “De anderen op HR waren verkast naar elders, binnen en buiten Hays. Dus ik kon mijn eigen team samenstellen, nu zijn we met z’n achten; twee mannen en zes vrouwen. En met die mannen – over diversiteit gesproken – ben ik natuurlijk ook erg blij!”
 
Drie van de nieuwe HR-professionals komen van buiten, vier werden intern bij Hays gevonden. “Dat lukte snel. Wij werven met passie, dat is onze job.” Opvallend: het nieuwe HR-team telt – op Van Beek zelf na – geen mensen met een achtergrond in Human Resources. 

“De zeven collega’s zijn allemaal nieuw in deze rol”, legt ze uit. “Ik zie dat niet als een ding, dat maakt het dynamisch. Ik kom zelf uit de business, dan heb je het vizier automatisch wijd open. En met een leercurve is niets mis; we kunnen nu met elkaar het verhaal neerzetten. Belangrijker is dat je de business snapt.”

Twee psychologen 

In dat nieuwe team zitten twee psychologen, een win-win situatie volgens de Directeur People en Culture van Hays. “Denk aan het trainen van leidinggevenden; psychologen weten alles van menselijk gedrag. Bij de ontwikkeling van medewerkers gaat het er immers ook om dat mensen snappen wat andere collega’s motiveert.
 
“Er wordt veel over de voortdurende ontwikkeling van werknemers gesproken, maar leidinggevenden zo ver krijgen dat ze het ook echt doen, is weer een andere zaak… Er wordt te vaak op de korte termijn gefocust, de dag van vandaag laten voortgaan. Maar de truc is hoe je die werkdag begint, met wat voor doelstelling, dat je voortdurend scherp blijft.”

Obligate pingpongtafel 

Natascha van Beek zit bij Hays in het Nederlandse MT-team. Waar ze over twee jaar wil staan? “Dat HR de Hays-talenten redenen geeft om te blijven. En dan bedoel ik niet die obligate pingpongtafel of dat voetbalspel.
 
“Het gaat om persoonlijke ontwikkeling, om die connectie. Het gaat erom dat medewerkers worden gezien en gehoord. En het gaat om vertrouwen geven, die veilige omgeving creëren. Ook als mensen uit hun comfortzone komen.”