Nederlanders hebben na Denen beste pensioen ter wereld

Op de wereldranglijst van pensioenen loopt Nederland in op de nummer 1: Denemarken, terwijl Australië de derde plaats houdt.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Pension Index van Mercer, adviesbureau op het gebied van Health, Wealth, Career. Deze index vergelijkt de pensioenstelsels van 27 landen wereldwijd die bijna 60% van de wereldbevolking omvatten. 

Voor de index wordt gekeken naar zowel door de overheid gefinancierde als zelf geregelde pensioenen, maar ook naar persoonlijke bezittingen en spaargeld buiten het pensioenstelsel. Dit jaar zijn Argentinië en Maleisië voor het eerst meegenomen in de beoordeling.

Nederland het meest toekomstbestendig
De index is gebaseerd op toekomstbestendigheid, integriteit en toereikendheid. Hoewel de toekomstbestendigheid van het Nederlandse stelsel iets is toegenomen, is de mate waarin onze pensioenen een leefbaar minimuminkomen kunnen garanderen (toereikendheid) iets gedaald. 

Toch staat Nederland met 78,2 (schaal 1 tot 100) voor toereikendheid wel op de eerste plaats. Op het gebied van bestuur, deelnemersbescherming en de regulering van particuliere pensioenaanbieders (integriteit) daalde de score ten opzichte van 2015 ook. De totale score nam licht af van 80,5 naar 80,1.

Nederland en Denen enige landen met A-grade
Voor Denemarken daalde de totaalscore van 81,7 vorig jaar naar 80,5 in 2016. Nederland en Denemarken zijn de enige landen met een A-grade: een eerste klas en krachtig pensioenstelsel dat goede prestaties levert, duurzaam en betrouwbaar is. Wel stelt de organisatie achter de index dat het Nederlandse pensioenstelsel gebaat zou zijn bij het stimuleren van arbeidsparticipatie van ouderen. 

In de top 10 steeg Finland van de zesde naar de vierde plaats. Samen met Zwitserland is dit het enige Europese land met een B-grade. Daarnaast steeg Singapore van plaats 10 naar plaats 7 waarmee Canada en Chili een plek zakken. Buiten Europa scoren Australië, Singapore, Canada en Chili het beste.

Pensioenstelsel houdbaar houden ondanks vergrijzing
Door de langere levensverwachtingen en lagere vruchtbaarheid krijgen landen in toenemende mate te maken met vergrijzing. Het effect hiervan wordt door regeringen nog altijd onderschat. De Global Pension Index geeft drie punten aan waarmee pensioenstelsels houdbaar kunnen blijven, namelijk:

  • Meer arbeidsparticipatie op hogere leeftijd
  • Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd
  • Een hoger voor de toekomst gereserveerd pensioenfondsvermogen