Nederlandse werknemers kennen minste stress

Nederland staat in de top 3 van landen met meest gelukkige werknemers. 68 procent van de medewerkers geeft aan veel inspraak te hebben in hun werk. Inspraak wordt gekenmerkt als een belangrijke pijler voor geluk op de werkvloer

Nu tal van organisaties ontdekken welk effect gemotiveerde en gelukkige werknemers op de productiviteit hebben, brengt het nieuwe rapport ‘De geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers’ van Robert Half een overzicht van de factoren die bepalend zijn voor het geluk van werknemers en van de manieren waarop bedrijven een positieve werkcultuur kunnen bevorderen. 

Uit een internationaal onderzoek bij 25.000 werknemers wereldwijd, waarvan ruim 1.300 respondenten in Nederland, blijkt dat Nederlandse werknemers 69,9 op 100 scoren op de tevredenheidsschaal met betrekking tot geluk op het werk. Nederland komt hiermee uit op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Duitsland. Op het gebied van stress steekt Nederland met kop en schouders boven de rest uit, in positieve zin. Met een score van 55,9 op 100 (hoge score betekent laag stressniveau) kennen Nederlandse werknemers het minste stress van alle landen die werden onderzocht.

Een analyse van de resultaten wijst uit dat meerdere factoren bepalend zijn voor geluk op het werk, waarbij correctheid en respect, zich gewaardeerd voelen en inspraak hebben de belangrijkste zijn. Zo is voor werknemers die het gevoel hebben dat ze correct en met respect behandeld worden, de kans dat ze gelukkig zijn op het werk drie keer groter dan voor de werknemers die niet het gevoel hebben dat ze correct en met respect behandeld worden. De grote meerderheid van de respondenten (82%) bevestigt het belang van geluk op het werk. Wanneer wordt gevraagd wie in de eerste plaats verantwoordelijk is voor hun geluk, antwoordt 81 procent van de respondenten dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werknemer en werkgever is.

“Gelukkige werknemers krijgt men door op zoek te gaan naar medewerkers met een oprechte interesse voor hun baan, met de juiste competenties en gedrevenheid zodat ze op lange termijn een carrière kunnen uitbouwen die voldoening en tevredenheid geeft”, verklaart Ricardo van Popering, Senior Business Manager bij Robert Half. “Met tevreden werknemers kunnen organisaties ook een positieve werkcultuur tot stand brengen. Dit heeft een immense impact op zowel het moreel van de werknemers als het bedrijf in zijn geheel. Door te werken aan tevredenheid kunnen bedrijven competitief blijven, wat onmiddellijk ook de financiële resultaten zal beïnvloeden.”

Nic Marks, CEO en oprichter van Happiness Works, merkt op dat een gevoel van autonomie en vrijheid fundamenteel is voor mensen. “Het gevoel dat we baas zijn over onze eigen beslissingen is zeer belangrijk voor ons mensen. Het helpt als managers respecteren dat medewerkers hun eigen manier van werken hebben. Bovendien heeft iedereen baat bij het geven van een compliment op het moment dat een medewerker met iets komt waar de manager zelf nooit aan had gedacht.”

Ook dragen de sociale interacties op het werk in grote mate bij tot geluk. Zo is 86% van de werknemers die aangeven dat ze goede relaties hebben binnen het team, gelukkig op het werk. Het gaat voor Nederlanders alleen niet zo ver dat een goede relatie over hoeft te gaan op vriendschap. Slechts 49 procent van de respondenten geeft aan dat echte vriendschap op het werk bijdraagt aan de mate van geluk. Hierin lijken we dan wel weer erg veel op onze zuiderburen. Vlamingen hebben het met 51 procent ook niet zo op vriendschappen op de werkvloer.

“De meeste bedrijfsleiders erkennen dat geluk op de werkplek de productiviteit en de winstgevendheid merkbaar beïnvloeden”, besluit Ricardo van Popering. “Via een positieve cultuur die werknemers beloont, stijgt de tevredenheid op het werk en dit zal het bedrijf in zijn geheel positief beïnvloeden.”

Gerelateerde artikelen