Nieuwe Corporate Governance Code: meer verantwoordelijkheid topbeloningen bij bestuurders

De Monitoring Commissie Corporate Governance Code heeft de herziene Code gepubliceerd, met daarin extra aandacht voor cultuur en de lange termijn

De belangrijkste vernieuwing is het centraal stellen van lange termijn waarde-creatie en de introductie van cultuur als onderdeel van goede corporate governance. Daarnaast is de Code op veel andere punten geactualiseerd. De Code is tot stand gekomen op verzoek van VNO-NCW, VEUO, Eumedion, VEB, FNV, CNV en Euronext. 

Beloningsbeleid van de vennootschap: duidelijk en begrijpelijk

Het aantal bepalingen over het onderwerp beloningen is ten opzichte van de in 2008 vastgestelde Code teruggebracht en minder op details gericht. Het beloningsbeleid van de vennootschap dient duidelijk en begrijpelijk te zijn.

Bij het vaststellen van de beloning geeft de raad van commissarissen bovendien rekenschap van de mate waarin de beloning aansluit bij lange termijn waardecreatie en de maatschappelijke context. Bij het vaststellen van de beloning betrekt de raad van commissarissen de visie van de bestuurder.

Vanuit breed perspectief kijken naar beloning

Van de bestuurder wordt verwacht dat deze vanuit een breed perspectief naar de eigen beloning kijkt. Door deze aanpassingen in de Code is er meer verantwoordelijkheid voor beloningen bij bestuurders en commissarissen gelegd.

Aan het remuneratierapport is als nieuw onderdeel toegevoegd het inzage geven in de interne beloningsverhoudingen en de toelichting of er wijzigingen zijn in deze verhoudingen ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Het is aan de vennootschap om voor de vergelijking een representatieve referentiegroep te bepalen.

Verantwoording afleggen over eigen functioneren

Jaap van Manen, voorzitter van de commissie: ‘We hebben in de Code meer nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van bestuurders en commissarissen en de verantwoording die zij over hun functioneren afleggen uitgebreid. Wij zijn van mening dat deze herziene Code een op de praktijk geënt kader voor corporate governance biedt voor de aankomende jaren.’