Nieuwe technologie Cigna visualiseert direct fysieke tekenen van stress

Baanbrekende nieuwe vorm van stress-visualisatie helpt mensen anders naar stress te kijken.

Deze nieuwe technologie combineert biometrische gegevens en digitale kunst om bewegende beelden te maken, die de fysieke en emotionele tekenen van stress in het lichaam en de geest laten zien.
 
In samenwerking met artsen, technologen en gerenommeerd digitale kunstenaar, Sean Sullivan, ontwikkelde Cigna, wereldwijd dienstverlener in gezondheidszorg, deze baanbrekende technologie. 

Deze verzamelt metingen met behulp van een EEG-hoofdband, om hersengolfactiviteit te detecteren, een hartslagsensor en een hightech huidsensor. 

Bewegingsportret 

De gegevens vormen de basis voor een op maat gemaakt algoritme. Deze wordt geïnterpreteerd in een artistiek bewegingsportret van dynamische vorm- en kleurveranderingen om de algehele stress van een persoon te visualiseren.  
 
De technologie is onderdeel van Cigna’s See Stress Differently campagne, die streeft het bewustzijn van stress te vergroten en mensen aan te moedigen om een persoonlijk PLAN voor stresszorg te ontwikkelen met Cigna’s gespecialiseerde tool. 

Consumenten kunnen ook hun eigen stressvisualisatie creëren via een online stresstest, deze duurt ongeveer drie minuten. 

Voortdurende invloed stress 

Uit de 360 Well-Being Survey 2019 van Cigna blijkt dat 84% van de wereldbevolking last heeft van stress[1]. Toch realiseren veel mensen zich niet dat stress ons zowel lichamelijk als geestelijk voortdurend beïnvloedt. 

Lichamelijke symptomen zijn vaak onzichtbaar totdat ze veranderen in chronische stress, een belangrijke oorzaak van ernstig langdurige aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes en slapeloosheid. 

Ongezonde coping-mechanismen 

Het onderzoek toont ook aan dat mensen geen actie ondernemen, maar zich vaak richten op ongezonde coping mechanismen. Een kwart van de respondenten geeft toe last te hebben van eetbuien en 14% gelooft dat alcohol hun stressniveau vermindert. 
 
Slechts 14% van de mensen neemt contact op met een arts als ze zich gestrest voelen, 46% spreekt met hun partner, 32% met familie en 29% met vrienden.

Preventieve zorgmaatregelen 

“Chronische stress wordt erkend als een toonaangevende oorzaak van ernstige ziekten, waardoor de gezondheidszorg wordt belast,” aldus Liam Hughes, Client Management Director van Europa.  “Wij voelden de noodzaak om preventieve zorgmaatregelen te ontwikkelen voor alle mensen, niet slechts voor onze klanten.”
 
“Deze stressvisualisatietechnologie is een enorme stap vooruit om mensen te helpen stress als een fysiek gezondheidsprobleem te zien en niet alleen als een emotioneel probleem. Als we stress anders gaan zien, kunnen we het in ons dagelijks leven onder controle krijgen.” 
 
Geoff McDonald, voormalig Human Resources Vice President bij Unilever, voegt toe: “Ik heb zelf ervaren hoe chronische stress, als deze niet wordt erkend en aangepakt, tot ernstige lichamelijke klachten kan leiden.

“Daarom ben ik zo gedreven om mensen met verschillende achtergronden en carrières hierover te informeren en hen aan te moedigen een moment te nemen om over hun welzijn na te denken en daarover in gesprek te gaan. 

Wereldwijd probleem 

“Het is van belang dit te doen voordat fysieke klachten de overhand krijgen en negatieve coping mechanismen veranderen in ongezonde gewoontes of verslavingen. Het is tijd dat we stress als een wereldwijd probleem gaan zien en het op die schaal aan gaan pakken. 

“Initiatieven zoals Cigna’s See Stress Differently platform, met de bijbehorende visualisatie mogelijkheden en online tools, zijn een stap in de goede richting.”
 
 

Gerelateerde artikelen