NOW-steun bij medewerkers met salaris in meerdere landen?

De NOW-regeling blijft tot veel vragen aanleiding geven, zoals hoe een salary-split bij medewerkers uitpakt voor de berekening van de omzetdaling en de loonsom.

Door: Joost van Ladesteijn en Nikki Hendriks, advocaten bij HVG Law

Een salary split is in het kort een situatie waarbij een werknemer in meerdere landen werkzaam is en daardoor in meerdere landen belasting over zijn salaris wordt afgedragen. Een salary split ziet enkel op de afdracht van belastingen en gaat dus niet over de vraag waar de werknemer sociaal verzekerd is. Het werkzaam zijn in meerdere landen kan er op zichzelf wel toe leiden dat elders sociale premies verschuldigd worden. Als uitgangspunt geldt dat een ‘reguliere’ werknemer slechts in één land sociaal verzekerd is.

Zowel Nederlandse als buitenlandse werkgevers

Een belangrijke voorwaarde voor de NOW-compensatie is dat de aanvragende onderneming een omzetverlies van minimaal 20% verwacht over een periode van drie maanden. Kort gezegd moet de verwachte omzet in die periode worden afgezet tegen 25% van de behaalde omzet van het vorige kalenderjaar. Als de betreffende onderneming onderdeel uitmaakt van een groep, moet in beginsel de omzetdaling van de gehele groep worden meegenomen. Een tweede voorwaarde is dat enkel ondernemingen met loon in Nederland in aanmerking komen voor de regeling. Hieronder vallen zowel Nederlandse ondernemingen als buitenlandse ondernemingen die werknemers in dienst hebben die in Nederland sociaal verzekerd zijn.

Om in internationale situaties de omzetdaling in groepsverband te bepalen, moet zowel de omzet van de Nederlandse ondernemingen als de omzet van buitenlandse ondernemingen met in Nederland verzekerd loon meegenomen worden. Voor wat betreft de loonsom geldt dat het loon dat niet toekomt aan werknemers die in Nederland sociaal verzekerd zijn, niet meetelt voor de berekening van de loonsom.

Uitgangspunt is waar werknemers sociaal verzekerd is

Zowel voor het vaststellen van de omzetdaling als de loonsom, gaat het in de kern om de vraag in welk land een werknemer van een niet-Nederlandse entiteit sociaal verzekerd is. Indien dit Nederland is, mag het loon van deze werknemer worden meegenomen in de loonsom en dient de omzet van de buitenlandse onderneming in de omzetdaling van de groep te worden meegenomen. De omstandigheid dat sprake is van een salary split brengt niet met zich mee dat de NOW-compensatie al dan niet kan worden aangevraagd. Er gelden dus geen extra vereisten indien sprake is van een salary split, nu ook in die situatie gekeken dient te worden naar waar de werknemer sociaal verzekerd is. 
 

Zie ook het artikel:
Wijziging NOW: rekenvoorbeelden subsidie bij daling loonkosten