Onderhandelen: we durven niet

Onderhandelen is tegenwoordig niet meer normaal zegt 45 procent. Wie doen het het slechtst?

We vinden het ongemakkelijk (32%) en driekwart van de Nederlanders vindt zichzelf dan ook een slechte onderhandelaar. Zonde, want bijna iedereen (97%) krijgt een goed gevoel van korting.

Vooral jongeren van 18 tot 30 jaar durven niet meer te onderhandelen, Panelwizard in opdracht van SNS, onder meer dan 1.000 Nederlanders. Veertig procent van de jongeren vindt onderhandelen erg ongemakkelijk. Wanneer de handelsomgeving anoniemer wordt, komen ze meer los. Zo geven jongeren aan dat zij online (55%). Vijftigplussers hebben significant minder moeite met onderhandelen dan jongeren (35% versus 16%) en schamen zich er minder voor (25% versus 11%).

De schaamte om te onderhandelen is bij vrouwen ruim twee keer hoger dan bij mannen (22% versus 9%). Niet gek dus dat mannen aangeven zelfverzekerder te zijn over hun onderhandelvaardigheden. Dertig procent vindt zichzelf een goede onderhandelaar, versus zeventien procent van de vrouwen.

Wil je deals succesvol afronden? Ga je goed voorbereid onderhandelen of gok je dat het wel goed komt? Krijg inzicht in tientallen succesvol bewezen onderhandelingstechnieken. Volg de toptraining Onderhandelen en verdien direct de investering terug bij jouw eerste deal.