‘Onderzoek capaciteit Inspectie SZW broodnodig’

De Tweede Kamer laat onderzoek doen naar de capaciteit van de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie).

De Tweede Kamer heeft deze maand een motie aangenomen om onderzoek te doen naar de capaciteit van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie. CNV-voorzitter Maurice Limmen laat in reactie weten dat dit onderzoek een goede eerste stap is naar de broodnodige capaciteitsuitbreiding van de Inspectie SZW.
‘Inspectie zwaar onder druk’
Limmen luidde op 23 juni hierover al de noodklok, voorafgaand aan de bespreking van het Jaarverslag van de Inspectie. Limmen: ‘Uit dat jaarverslag, maar ook uit mijn contacten met CNV-leden, blijkt dat de capaciteit van de inspectie zwaar onder druk staat.’
In 2015 is slechts 3,5 procent van de bedrijven in risicosectoren bezocht door de inspectie. Onderzoeken naar arbeidsmarktfraude worden ook steeds grootschaliger, internationaler en arbeidsintensiever. ‘Goed dus dat de Tweede Kamer mijn signaal met deze motie zo voortvarend heeft opgepakt,’ aldus Limmen.
Betrokken bij de begrotingsbehandeling
De uitkomsten van het onderzoek naar de Inspectie SZW worden nog voor het einde van 2016 verwacht. De resultaten kunnen dan nog worden betrokken bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2017. De Kamer heeft daar in de motie nadrukkelijk om gevraagd.