Onjuiste functieomschrijving grootste ergernis tijdens sollicitatiegesprek

Ruim een derde van de werkzoekende Nederlanders ergert zich in een sollicitatiegesprek wanneer blijkt dat de geschetste functieomschrijving in de vacaturetekst niet overeenkomt met de werkelijkheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Vacaturebank onder 500 werkzoekenden.

Een matige voorbereiding van een sollicitatiegesprek, waaruit blijkt dat de potentiële werkgever de brief en cv niet heeft gelezen, wordt als tweede grootste irritatiefactor gezien. Een kwart van de sollicitanten noemt ludieke vragen als ‘welk dier zou je het liefste zijn’ storend. 

Volgens het onderzoek van de Nationale Vacaturebank heeft twee op de drie werkzoekenden moeite om zichzelf te profileren. Zij vinden het lastig om persoonlijke kwaliteiten en goede eigenschappen te benoemen. De populairste methode voor het zoeken van een baan is het aanmaken van een profiel op een carrièrewebsite. Dit wordt door 46 procent van de werkzoekenden gedaan. Een op de vijf stuurt profiel en cv door naar relevante contacten in zijn netwerk en 16 procent past zijn LinkedIn-profiel aan. 19 procent doet helemaal niets.