Onverwacht ‘Brexit’ kost pensioenfondsen 30 miljard euro

De financiële markten hadden ingespeeld op een 'Bremain' zodat aandelenkoersen, rente en dekkingsgraden eerst nog waren gestegen.

Die winst heeft de toch nog onverwachte Brexit meer dan teniet gedaan. Vrijdag daalde de actuele dekkingsgraad met gemiddeld 3%-punt ten opzichte van donderdagmiddag. Dat effect is nog getemperd doordat pensioenfondsen voor de waardering van hun pensioenverplichtingen van de Ultimate Forward Rate (UFR) moeten uitgaan.
In een paar uur tijd 30 miljard armer
De rentedaling van vrijdag zal pas op de lange termijn zichtbaar worden in de voorziening pensioenverplichtingen. “Op totaalniveau zijn pensioenfondsen aan de verplichtingenkant in een paar uur tijd ruim EUR 30 miljard armer geworden”, zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.
Verwacht werd dat een Brexit ook tot dalende waardes van de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen zouden leiden. De aandelenbeurzen stonden vrijdag inderdaad fors in het rood. In Europa bedroegen de verliezen meer dan 5%. Toch daalt het totale vermogen van pensioenfondsen in geringe mate.
Impact op dekkingsgraad
Pensioenfondsen baseren zich echter op de zogenoemde beleidsdekkingsgraad. Dit betreft de gemiddelde dekkingsgraad over de achterliggende 12 maanden. De invloed van de Brexit op de beleidsdekkingsgraad is daarom vooralsnog beperkt. Maar op termijn zal ook deze dekkingsgraad effect van de Brexit ondervinden.

Gerelateerde artikelen