Onvoorziene loonkostenpost kan ziekenhuizen 136 miljoen euro kosten

Ziekenhuizen krijgen mogelijk een grote financiële tegenvaller te verwerken, doordat verpleegkundigen met terugwerkende kracht onregelmatigheidstoeslag over de vakantie-uren kunnen eisen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op dinsdag.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen raamt de onvoorziene kostenpost op 136 miljoen euro. Ziekenhuiswerknemers die onregelmatig werken, hebben recht op een toeslag voor de uren die buiten kantoortijden worden gemaakt. Sinds 1 januari 2015 is in de cao van ziekenhuizen vastgelegd dat de toeslag ook wordt doorbetaald tijdens vakantie als de toeslag structureel onderdeel uitmaakt van het loon.
Hoewel hiervan in de vorige cao geen sprake was hebben diverse verpleegkundigen met terugwerkende kracht een betaling van die toeslag geclaimd. De rechtbank stelde al twee verpleegkundigen in het gelijk. In diverse andere rechtszaken is geschikt, meldt Het FD. Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam wachtte geen rechtsgang af. Dit ziekenhuis maakte bekend alle onregelmatigheidstoeslagen over vakanties van 2010 tot en met 2014 te gaan betalen aan medewerkers die nu de toeslag ontvangen.