Opnieuw opvallende onverwachte daling ICT-vacatures

Het aantal ICT-vacatures daalt voor het tweede kwartaal op rij: vorig kwartaal met 4 procent en nu met 11,2 procent. Dat concludeert onderzoeksbureau Intelligence Group.

Al hebben ICT-werkgevers nog altijd veel moeite met het vinden en werven van schaarse ICT'ers, lijkt het erop dat vraag en aanbod dichter naar elkaar toe komen. Onderzoeksbureau Intelligence Group kwam onlangs met cijfers naar buiten, die een daling van de vraag laten zien. Is dit een voorbode van een kentering in de markt?

ICT-vacatures lopen voorop in vraag naar personeel
Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, vindt de daling opvallend. ‘Gemiddeld steeg het aantal vacatures met 32 procent. In alle sectoren is er sprake van groei, alleen bij ICT'ers is een daling te bespeuren. Omdat de ICT'ers vaak voorlopers zijn, kan het betekenen dat over zo'n twaalf maanden de vraag naar personeel op de rest van de arbeidsmarkt ook afzwakt.’

De redenen van de vacaturedaling kunnen uiteenlopen. Waasdorp vermoedt dat de onzekere markt hier een rol speelt. Branchevereniging Nederland ICT en uitkeringsinstantie UWV zien geen reden tot zorgen. Volgens deze instanties is er zoveel vraag naar schaars ICT-personeel, dat bedrijven bestaande vacatures niet meer online zetten.

Gelijktijdige stijging van het aantal ICT-banen
Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, ziet dat de vacaturedaling gepaard gaat met een gelijktijdige stijging van het aantal ICT-banen. Zijn verklaring is dat bedrijven de vacatures op een andere manier opvullen. Bijvoorbeeld met bestaand personeel.

Maar Waasdorp denkt dat een daling van 11,2 procent niet alleen verklaard kan worden door het achterhouden of intrekken van vacatures. Zijn verklaring is dat investeringen worden uitgesteld. Misschien wel door de Brexit, of anders door de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen.

Waasdorp: ‘We hebben geen wervingsprobleem in Nederland. Als we vacatures niet kunnen invullen, dan komt er vaak meer budget om zo'n zoektocht wel te doen slagen.’