Opvallend weinig cao-activiteit in augustus

In augustus zijn slechts 3 nieuwe cao’s afgesloten, wat volgen AWVN uitzonderlijk weinig is.

Gemiddeld worden in de belangrijkste vakantiemaand altijd nog 14 contracten afgesproken. Afgezien van het feit dat er in 2016 in totaal minder cao’s verlopen dan in andere jaren, is een duidelijke verklaring voor het lage aantal niet te geven.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. De organisatie is als arbeidsvoorwaardenadviseur betrokken bij het merendeel van de 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen.

Flinke reële loon- en koopkrachtstijging 
De augustusakkoorden hebben een gemiddelde loonafspraak van 1,65 procent. Het gemiddelde van de eerste zeven maanden van 2016 was 1,5 procent. Dat percentage is de meest voorkomende loonafspraak in 2016, gevolgd door 2,0 procent. Hiermee is bij een inflatie van bijna 0 procent sprake van een flinke reële loon- en koopkrachtstijging. 

AWVN verwacht op grond van het beeld tot dusver dat de gemiddelde loonafspraak in 2016 uitkomt tussen 1,5 en 1,6 procent. In 2016 verlopen in totaal 436 cao’s. Tot en met augustus zijn 250 daarvan – 57 procent – al vernieuwd. Procentueel is dat evenveel als in vorige jaren. De lage augustus-score zal dus niet tot een achterstand leiden.