‘Personeelsbeleid is in de boardroom onderbelicht’

De rol van arbeidsverhoudingen en ontwikkeling kreeg de afgelopen tijd onvoldoende aandacht in de boardroom.

Dat zegt oud-AWVN-directeur Harry van de Kraats in een afscheidsinterview. Onlangs stond hij voor een club van 75 commissarissen en stelde de vraag: “Hoe vaak hebben jullie nou hr-strategie, zoals arbeidsverhoudingen, op de agenda staan?” 

Toen staken er vijftien hun hand op, dus zestig niet, aldus de oud-werkgeversvoorman. Volgens hem moeten werkgevers veel meer nadenken over de waarde voor alle stakeholders in plaats van alleen naar aandeelhouders te kijken. Werkgevers hebben daar niet in de laatste plaats zelf iets bij te winnen.

Werkgevers: deeltijders moeten meer uren werken 

Zo verschijnt binnenkort de arbeidsvoorwaardennota van AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW, Eén van de belangrijkste voorstellen daarin is dat werkgevers eisen dat deeltijders meer uren gaan werken om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Daar staat tegenover dat werknemers meer flexibiliteit nodig hebben. 

“Stel dat je allebei 40 uur werkt, dan vind ik dat mensen de ruimte moeten krijgen om later te beginnen, zodat ze de kinderen naar school kunnen brengen. Of dat ze vanaf half vier thuis kunnen werken. De facilitering van hoe iemand werkt, moet moderner,” zegt Van de Kraats in het interview met de Telegraaf. 

Zorgen om doorgeschoten flexibilisering 

Ondanks zijn pleidooi voor flexibiliteit, beaamt hij in het interview ook dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt tegelijkertijd is doorgeslagen. Hij maakt zich vooral zorgen over de doorgeschoten flexibilisering in sectoren zoals de land- en tuinbouw. 

Daar wordt geconcurreerd op de prijs van arbeid. Als we niet uitkijken, gaat dat voor een tweedeling op de arbeidsmarkt zorgen, waarschuwt de vertrekkende werkgeversvoorman.