Proefschrift: werknemer die zich kan ontwikkelen, het gelukkigst

Concrete doelen om competenties te ontwikkelen zorgen - zelfs in moeilijke situaties als dreigend ontslag - voor welbevinden, meldt de Erasmus Universiteit.

Een sterke wens van een werknemer om competenter te worden, is een goede voorspeller van een hoog welbevinden, blijkt uit het proefschrift Striving and thriving: the relationship between achievement goal-orientation and well-being at workvan Arjan van Dam. De onderzoeker promoveerde hierop op 11 september aan Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Welbevinden heeft niet alleen een intrinsieke waarde – je goed voelen – maar het hangt ook samen met andere gewenste uitkomsten. Zoals een langere levensduur, een betere gezondheid en betere (werk)prestaties. Tegelijkertijd wordt het welbevinden van veel mensen bedreigd door de externe druk die een snel veranderende samenleving met zich meebrengt en die duidelijk zichtbaar is op de werkplek: banen worden gecompliceerder, werknemers ervaren veel druk en hun welbevinden wordt bedreigd. 

Voorkomen dat anderen je als incompetent zien

Het proefschrift laat zien dat het doel om je competenties te ontwikkelen lijkt te zorgen voor welbevinden; zelfs in weinig positieve situaties zoals voor medewerkers die met ontslag bedreigd worden. 

Gericht zijn op presteren, laten zien van je competenties of voorkomen dat je incompetent overkomt, zijn vaak niet gerelateerd aan welbevinden of alleen voor bepaalde groepen medewerkers. Voor medewerkers die met ontslag bedreigd worden en voor mensen die geen werk hebben bleek dat gericht zijn op het voorkomen dat anderen je als incompetent zien, negatief samenhangt met het eigen welbevinden. 

Ondersteunende werkomgeving 

Volgens Van Dam betekenen zijn bevindingen verder dat het voor werkgevers belangrijk is om niet alleen oog te hebben voor het soort doelen dat medewerkers zichzelf stellen, maar vooral om ook aandacht te hebben voor een werkomgeving die deze leerdoelen ondersteunt. Met andere woorden, als de werknemer zichzelf graag wil ontwikkelen en daarvoor de ruimte en de faciliteiten krijgt van de werkgever, dan wordt hij of zij daar nog gelukkiger van.

 

Gerelateerde artikelen