‘Reorganisatie Rabo nooit helemaal af’

De reorganisatie bij Rabobank zal nooit helemaal afgerond zijn. Dat zegt topman Wiebe Draijer in het FD.

Draijer wijst daarbij in een interview met het Financieele Dagblad onder meer naar de gevolgen van digitalisering.

Rabobank is nog steeds bezig met een grote reorganisatie, waarbij 12.000 arbeidsplaatsen worden geschrapt. 'Kijk, de reorganisatie zelf is in 2020 afgerond. Maar tegelijkertijd zal de reorganisatie nooit helemaal afgerond worden. We leven in een digitaliserende wereld. Aan de buitenkant zal het beeld van de bank hetzelfde blijven, maar binnenin zullen allerlei processen verbeterd worden'', aldus de topman.

Geen getallen

Dat gaat volgens hem personele gevolgen hebben. 'Vooral voor de achterkant van de bank, de delen die geen contact met de klant hebben. Uiteindelijk kan dat allemaal gedigitaliseerd worden. Ik ga daar geen getallen aan vastplakken, maar het klopt: daar werken nog duizenden mensen bij Rabo.'

Deze reorganisatie wordt grotendeels geleid door Rabobank's CHRO Janine Vos, in 2017 CHRO of the Year. Bij haar binnenkomst in 2016 stond Vos voor de opdracht om 12.000 van de 40.000 medewerkers te laten afvloeien. Een van de grootste reorganisaties ooit en in haar woorden: ‘een megatransformatie’. 

>>>> Wie volgt Janine Vos op als nieuwe CHRO of the Year? Kom naar de Award uitreiking op de CHRO Summit op 22 november! <<<<

'Ondankbare taak' voor CHRO Janine Vos

Veel mensen zouden dit omschrijven als een ondankbare taak. Maar zelf ziet ze dat absoluut niet zo. In een interview met CHRO.nl zegt ze daarover: ‘Ik hou van mijn vak en van mijn mensen. Ik wil het bedrijf graag verder helpen, maar ook mensen in beweging zetten. 12.000 mensen naar buiten begeleiden in de financiële wereld: dat is niet niks. Ik begrijp dat dit moeilijk is voor medewerkers en dat dit en veel voor hen betekent.

Maar de verandering is nodig.Ik denk dat als je dit goed en respectvol doet, je veel kan betekenen voor mensen. Het is een fantastische uitdaging dat we juist dáárin het verschil kunnen maken.’ Lees het hele interview met Janine Vos.

Vaak heeft elk team zijn eigen purpose, leider en cultuur. Teams streven naar vrijheid en autonomie. Hoe zorgen we ervoor dat zij toch met elkaar verbonden blijven, een gedeelde purpose voelen en beleven? Ga hierover op 2 april met andere CHRO's in gesprek en meld je aan met code WLHR20.