Salarisinformatie belangrijkste onderdeel in vacatureteksten

Alleen als hoger opgeleiden worden benaderd voor een nieuwe baan vinden zij de functie-inhoud belangrijker dan het salaris.

Een goed salaris en duidelijkheid over het salaris zijn belangrijke aspecten in de keuze voor een baan. Maar liefst 53% van de Nederlandse beroepsbevolking vindt een goed salaris het belangrijkst. 60% wil duidelijkheid over het salaris wanneer zij worden benaderd voor een baan, blijkt uit cijfers van Intelligence Group.

Top 10 pullfactoren bij zoeken nieuwe baan

Bij het maken van een keuze voor een nieuwe baan, vindt de Nederlandse beroepsbevolking een goed salaris het belangrijkste (53%), gevolgd door een leuke werksfeer (44%). Ook de zekerheid van een vast contract (40%), de inhoud van het werk (35%) en de reistijd naar het werk (34%) spelen een rol bij het kiezen voor een nieuwe baan.

Wanneer er onderscheid wordt gemaakt binnen de Nederlandse beroepsbevolking dan zien we dat een goed salaris nog steeds het belangrijkste is bij het nemen van een beslissing over een nieuwe baan. Bij het onderscheid in geslacht is zichtbaar dat het salaris voor mannen zwaarder weegt dan voor vrouwen. Waar voor mannen een goed salaris met 58% stip bovenaan staat, is voor vrouwen een leuke werksfeer (48%) bijna net zo belangrijk als een goed salaris (49%).

Top 10 factoren bij benaderen voor nieuwe baan

Een iets ander beeld geven de benaderfactoren, aspecten die mensen graag terug willen zien of horen in het eerste contact wanneer ze benaderd worden voor een nieuwe baan. Net als bij de pullfactoren, staat ook bij de benaderfactoren het salaris bovenaan. 60% van de Nederlandse beroepsbevolking geeft aan dat zij duidelijkheid over het salaris willen wanneer ze worden benaderd. Dit wordt direct gevolgd door duidelijkheid over de inhoud van de functie (55%) en duidelijkheid over het aantal uren (43%).

Net als bij de pullfactoren, speelt bij de benaderfactoren duidelijkheid over het salaris een grotere rol voor mannen (62%) dan voor vrouwen (58%). Voor vrouwen is duidelijkheid over het salaris net zo belangrijk als duidelijkheid over de inhoud van de functie (58%). Ook het verschil in opleidingsniveau volgt hetzelfde patroon. 

Functie-inhoud belangrijkste

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe minder belangrijk duidelijkheid over het salaris wordt. Hierbij geldt voor de benaderfactoren zelfs dat voor HBO- en WO-niveau duidelijkheid over de inhoud van de functie belangrijker is dan duidelijkheid over het salaris. Tussen de verschillende leeftijdsgroepen blijken er weinig tot geen verschillen te zijn in welke benaderfactoren het belangrijkste worden gevonden.